Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Átlagos teljesítmény a zöldség-gyümölcs ágazatban

2013. december 23.

A korábbi évekhez hasonlóan a zöldség-gyümölcs ágazat 2013-ban mintegy 162 ezer hektáron termelt, és az össztermés a sokévi átlagnak megfelelően 2,5 millió tonna körül alakult – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az ágazati teljesítményen belül a szabadföldi zöldségfélék, a hajtatott zöldségek és a termesztett gomba területén enyhén nőtt a termés mennyisége, míg a gyümölcsnél a tavalyi rekord után mintegy 10 százalékkal csökkent. Ezt a visszaesését Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann tulajdonosok is érzékelhették.

A zöldségtermelés összesen 1,57 millió tonna, a gyümölcstermelés 0,89 millió tonna, ami összesen 2,46 millió tonnát tett ki. Kedvezőnek tekinthető a termelői árindex alakulása, amelynek tendenciája az elmúlt három évben a piaci viszonyok és a marketingtevékenységnek köszönhetően emelkedő – jegyzi meg a szakmai szervezet összegzése.

A termények fele került a friss piacra és másik fele a feldolgozóiparba, azonban utóbbi alapanyag ellátása továbbra is nehézségekkel küzd. Szűk a termékszerkezet, csak néhány termékre: a zöldborsóra, a zöldbabra, a csemegekukoricára, a meggyre, az ipari almára korlátozódik. Ezen belül a legnagyobb arányt a csemegekukorica képvisel. A csemegekukorica termelésben Európában első, a világban pedig a harmadik Magyarország. A kukoricatermelők között számos olyan gazda van, akik Same, Deutz, Lamborghini vagy Hürlimann traktort használ.

Kedvezőtlen a feldolgozás szempontjából, hogy kevés a szerződéses termeltetés és miután a zöldség-gyümölcs ágazatban napi és heti árakat alkalmaznak, így sok esetben nem vagy csak korlátozottan jutott alapanyaghoz a feldolgozóipar.

Emellett a gazdasági körülmények közül a magas áfa továbbra is nehezíti az ágazat helyzetét, 40 százalék körül tartja a feketegazdaság arányát. Az öntözés hiánya pedig jelentősen növeli a termelési kockázatot.

Az idén megnyitott és sikeresen lezajlott 24 milliárd forintos kertészeti géptámogatási program, valamint a termálvíz-hasznosítás elől elháruló akadályok – a kötelező a visszasajtolás megszüntetése -, és a néhány termékkörben sikeres promóciók (zöldség-gyümölcs), valamint a korábbinál jobb termelői árak némileg ellensúlyozták a kedvezőtlen évjárati körülményeket.

A kertészeti termelés szempontjából fontos szakmai esemény a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett Nemzeti Zöldség-Gyümölcs Stratégia, amely 2020-ig kijelöli azokat a irányokat, melyek várhatóan elérhetővé teszik az 1 millió tonna többlettermék előállítását és az ehhez kapcsolódó, 100 ezer új munkahely létrehozását – tartalmazza többek között az összegzés.

A Same, Deutz-Fahr, Hürliamann és Lamborghini traktorok használói is bizonyára örülnének, ha létrejönne 100 ezer új munkahely Magyarországon.

A zöldség kifejezés konyhaművészeti műszó. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.

A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények alá sorolták őket).

A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta), másnak a szárát (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (brokkoli), gumóját (fokhagyma) vagy éretlen, húsos magvait (zöldborsó, bab). A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett gyümölcsét fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom.

Általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, mintsem édes ízűek (néhány kivétellel, mint a rebarbara, sütőtök) vagy az óceániai kultúrákban elterjedt édes burgonya, a „kumara”.

Traktoralkatrészek minden mennyiségben, Same, Lamborghini, Hürlimann és Deutz-Fahr gépekhez. A Lucrus Hungária Kft. országosan végzi a mezőgazdasági vontatók javítását.

Forrás: MTI, Wikipédia, www.traktor-alkatresz.hu