Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Az élelmiszer nagy része pocsékba megy Amerikában

2013. június 12.

Az Egyesült Államokban a megtermelt élelmiszer 40 százaléka pocsékba megy, az élelmiszerpazarlás visszaszorítására az amerikai mezőgazdasági minisztérium programot hirdet.

Napi 1400 kalória és évi 400 dollár vész kárba személyenként a tárca szerint, ami egyúttal azt jelenti, hogy évente 31 millió tonna élelmiszer-hulladékot szállítanak a szeméttelepekre. A pazarlás mértéke a hetvenes évek óta 50 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban.

Az amerikai agrártárca programot hirdetett az élelmiszer elpocsékolása ellen, amelyhez termelők (Lamborghini traktort használók is), kereskedők, fogyasztók, non-profit és kormányzati szervezetek csatlakozását várja annak érdekében, hogy segítsék csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét, illetve hogy megtalálják a hulladék visszanyerésének és újrahasznosításának módját.

A minisztérium egyebek között fel akar lépni az iskolai pazarlás ellen, húskomposztálási kísérleteket indít és megpróbálja megkönnyíteni a cégeknek, hogy selejtezés helyett eladományozzák a tévesen felcímkézett hústermékeket és az olyan importált élelmiszereket, amelyek nem minden szempontból felelnek meg a szigorú minőségi előírásoknak.

Felvilágosító programokat terveznek a fogyasztóknak a pazarlásról és az élelmiszerek helyes tárolásáról.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az eldobott élelmiszer hozzájárul a klímaváltozáshoz, mert a lebomló hulladékból metán szabadul fel, amely a szénnél 20-szor nagyobb hatékonysággal ejti csapdába a hőt a légkörben. Az EPA szerint az amerikai metánkibocsátás 17 százalékának a hulladéktelepek a forrásai. Becslések szerint az Egyesült Államokban megtermelt energia 2 százalékát a később elpazarolt élelmiszer előállítására fordítják.

Emellett az élelmiszer-ellátás biztosítása fontos globális feladat. Miközben a Földön 870 millió ember alutáplált, az ENSZ becslése szerint a világon megtermelt élelmiszer fele-harmada kárba vész.

Forrás: MTI

Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen. Lucrus Hungária Kft.