Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Beindultak az őszi betakarítási munkák

2015. szeptember 17.

Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák az országban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően sajtótájékoztatón Budapesten. A földeken megjelentek a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok is.

Czerván György elmondta: a gazdálkodók a legnagyobb ütemben most a napraforgó betakarítását végzik. Eddig az olajos növény magját 237 hektárról vitték a magtárba, így a vetésterület 38 százalékán már végeztek. A termésátlag megközelíti a 2,5 tonnát hektáronként, vagyis a becslések szerint mintegy 1,45 millió tonna napraforgó takarítanak be az idén, ami 89,8 százaléka a múlt évi 1,6 millió tonnának. A vetésterület 2,8 százalékkal nőtt az idén.

A kukorica betakarítása most kezdődött; az összes vetésterülethez képest az elvégzett munka 4 százalékon áll. A termésátlag hektáronként mintegy 5,3 tonna. Az előzetes számítások szerint az idén összesen mintegy 6,0 millió tonna kukoricát takarítanak be – mondta az államtitkár. A munkák során használt gépekhez sokfelé szükséges Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, illetve Deutz-Fahr alkatrész.

A kukorica idei vetésterülete 1,137 millió hektár, ami a múlt évi 93,2 százaléka. A várható hozam pedig a múlt évi – 9,2 millió tonna – 64,2 százaléka. A forró nyári időjárás miatt mintegy 2 millió tonna termés hiányzik, ez jelentős, mintegy 80-100 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoz a gazdálkodóknak – tette hozzá Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI kérdésére.

Az államtitkár utalt arra, hogy a szója termesztését ösztönözni kívánják, ebből a fehérjenövényből ugyanis szeretnék, ha a lehető legtöbbet belföldön termesztenének meg a gazdálkodók, kiváltva a – jórészt GMO-s – importot. Az ösztönzés hatására a szója vetésterülete mintegy 80 százalékkal 77 500 hektárra nőtt az idén. A szója betakarításával 4 ezer hektáron, a vetésterület mintegy 5 százalékán végeztek. A termésátlag meghaladja a 2 tonnát.

Czerván György megemlítette: az őszi vetések magágy-készítése folyamatos az 1,612 millió hektár 26 százalékán végeztek a munkával. A magágykészítés során sokfelé használhatnak Same traktorokat, de gyakori a Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépek bevetése is.

Tudta?

A napraforgó az őszirózsafélék családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.

Észak-Amerika nyugati feléről (a pacifikus–észak-amerikai flóraterületről) származik. Az indiánok már 3000 éve termesztették. Európába az 1510-es években hozták át, és még a 16. században átjutott Ázsiába és Afrikába is.

A Lucrus Hungária Kft-nél egy helyen megtalálható a Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, illetve Deutz-Fahr alkatrész is. Javítás és karbantartás országosan: Same, Lamborghini, Deutz-Fahr gépek esetén.