Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Akadt gond a hazai búzafinomlisztekkel

2018. február 28.

Megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak az a 24 búzaliszt-termék, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált Szupermenta februári tesztjén – közölte a hatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

liszt,-buza-236543A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 100 grammonként 250 mikro-gramm hozzáadott folsavat (B9-vitamint) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el. Ezért a Nébih az előállítóval szemben hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az  előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. A kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, mivel a terméket minden esetben hőkezelik a fogyasztást megelőzően.

A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. Három búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.

A hatóság 5 termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást, összesen mintegy 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki – olvasható a közleményben.

 

Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész a Lucrus Hungária Kft-től.