Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Csökkenhet a szójatermesztés 2016-ban

2016. február 9.

A Vetőmag Szövetség szerint csökkenhet az idén a szójatermesztés, noha tavaly a növekvő támogatás miatt jelentősen, 50 százalékkal megnőtt a termény vetésterülete. Számos olyan gazda is foglalkozik szójával, aki Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorral dolgozik.

A szakmai szervezet közleményében Takács Géza, a szövetség elnöke felidézte, hogy tavaly 77 ezer hektáron vetettek szóját, köszönhetően annak, hogy 2020-ig a fehérjenövények, köztük a GMO-mentes szója termesztéséhez hektáronként 60 ezer forint támogatást kapnak a gazdák. A termelés színvonala azonban a sok esetben hiányzó feltételek és tapasztalatok miatt csökkent, és a gondokat a kedvezőtlen időjárás is tetőzte, ezért 2016-ban némileg alábbhagyhat a szójatermelési kedv – tette hozzá.

A szövetség ugyanakkor arra számít, hogy a sörárpa vetésterülete nő, összességében pedig közepes vetőmag keresletet várnak az idén.

A szervezet közzétette a tavaszi kalászosok vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató árat, ami 97 000 forint + áfa tonnánként (zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva). A tájékoztató ár meghirdetése mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozásoknak ( Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt géppel rendelkezőknek is), de nem fix vagy ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

Az elmúlt években a tavaszi árpa és zab vetőmag értékesítési átlagára hullámzott. Míg a tavaszi árpa tonnája 010-ben 67 ezer forintba került, addig 2013-ban ennek mintegy a duplájába, tavaly pedig 93 ezer forintba. Hasonló mozgás volt a zabnál is, 2015-ben 1 tonna zab vetőmagért átlagosan 91 ezer forintot kellett fizetni – áll a szövetség közleményében.

Tudta?

A szójabab (Glycine max) vagy egyszerűen szója, Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjába tartozó lágyszárú, egynyári haszonnövény. Neve a japán sóju – szójaszósz jelentésű szóból ered. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet azonban nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak közé sorolja, mert ez a legfontosabb olajnövény. A világ mezőgazdasági termelőterületének 6%-át vetik be vele, amelyen 2010-ben 265 millió tonna termett.

A szójabab körülbelül 18% olajat és 35% fehérjét tartalmaz. A kipréselt olaj 95%-át étkezési olajnak dolgozzák fel. Az olajtalanított szárazanyag 98%-át az állattenyésztés használja fel takarmányozási célra. Lábasjószágok élelmezése mellett a iparszerű haltenyésztés alaptakarmánya is. Csupán a szójabab 2%-a kerül emberi fogyasztásra.

Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen.