Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Csökkent a káposztafélék termőterülete

2014. október 7.

Évekig emelkedett, az idén viszont csökkent a káposztafélék termőterülete: 5 ezer hektáron folyt fejeskáposzta, kelkáposzta, brokkoli és karfiol termesztés; a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország adatai szerint a várható termésátlag fejeskáposztából 40-120 tonna, karfiolból 30-45, brokkoliból 20-30 tonna, a kelkáposzta és a vöröskáposzta esetében 30-50 tonna.

Káposztatermelők is gyakran használnak Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt traktort is használnak.

A termésátlag valamivel magasabb, mint a száraz években, de a cég szerint a hazai termelőknek az idén új kihívásokkal kell szembenézniük: egyrészt a rendkívül csapadékos időjárás megbetegedések sorát eredményezte az ültetvényekben, másrészt az orosz embargó miatt túlkínálat alakulhat ki az európai piacon, ami komoly problémákat okoz az értékesítésben.

A közleményben idézik Antal Gyulát, a Syngenta zöldség kampánymenedzserét, aki a cég hagyományos szakmai rendezvényén, a magyar káposztatermelés egyik központjában, Ócsán elmondta: a káposztafélék termőterülete évek óta hullámzik. Ennek egyik oka, hogy csökken a fogyasztás, a káposztafélék elvesztették hagyományos téli vitaminforrás szerepüket, mivel egész évben rendelkezésre állnak az üvegházakból kikerülő, vagy a mediterrán országokból érkező paradicsom-, paprika- és salátafélék.

Másrészt a gasztronómia új irányzatai sem kedveznek e termékeknek. A karfiol és brokkoli még csak-csak “divatos” zöldségféle, de a savanyúkáposzta, vagy a kelkáposzta egyre kevesebbszer kerül az új generációk asztalára – mondta a szakember.

A kereslet csökkenése mellett komoly problémát jelent a hazai termelőknek (Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonsooknak is) az import. Európai viszonylatban Oroszország, Ukrajna, Lengyelország, Németország, Hollandia a legnagyobb termelők, de Kelet-Európában is vannak jelentős területek Romániában, Moldáviában, Szerbiában, Macedóniában. Magyarország nem meghatározó az európai termesztésben, ez alól csak a kelkáposzta kivétel.

Szakértők szerint az európai termesztés legnagyobb kihívása az orosz mezőgazdasági embargó miatti termékfelesleg lesz, a következő hónapokban sok eladhatatlan termék halmozódhat fel, ami drámaian lenyomhatja az árakat.

Tudta?

A fejes káposzta vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható. A káposzta több mint 4000 éve áll termesztésben.

C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint is, ezért nagyon fontos vitaminforrásunk. Az első évben növeszti az ehető fejet, a másodikban (ha nem takarították be) pedig a becőtermést a magokkal, amikről szaporítható.

Gyári alkatrészek, Same, Lamborghini, Hürlimann,Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz.