Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több dinnye terem, mint tavaly

2016. június 14.

5600 hektáron termelnek görögdinnyét idén a gazdálkodók (Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt tulajdonosok is), ez 5-6 százalékkal nagyobb terület, mint 2015-ben – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) hétfőn az MTI-vel.

watermelon_dinnyeA tájékoztatás szerint az áprilisi hideg éjszakák a növényeket valamelyest visszavetették a fejlődésben, de ha kedvező lesz az időjárás ezután, akkor országosan 230-240 ezer tonna görögdinnye termés várható, 25-30 ezer tonnával több a múlt évinél.

Az előrejelzések szerint július 4-től várható, hogy nagy mennyiségben kapható lesz majd a jó minőségű magyar dinnye. Először a Békés megyei termelők kezdik szüretelni a görögdinnyét, ahonnan a magyar görögdinnyetermés kétharmada származik. A munkák során, Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépek is feltűnnek.

Mivel az idén több dinnyét később – április végén, május elején – ültettek ki, hosszabb dinnyeszezonra van kilátás, ami így előreláthatólag augusztus végéig tart. Az exportértékesítés július közepén kezdődik, főleg a német, cseh, lengyel piacokra, mintegy 70-90 ezer tonna magyar dinnyét szállítanak.

A választék is tovább bővült, nőtt a magnélküli, kisebb súlyú, 4-6 kilogrammos, sárgahúsú görögdinnyét ültetők aránya. A termelők bíznak a kiskereskedelmi láncok együttműködésében is, és remélik, hogy júliustól előnyben részesítik beszerzésüknél a magyar termelők dinnyéjét.

Fontos – emlékeztetnek a FruitVeB-nél -, hogy olyan fogyasztói árak alakuljanak ki, amelyek fogyasztást generálnak, valamint tisztességes jövedelemhez juttatják a termelőket és a kereskedőket is. A termelőknek azért is szükségük van a bevételre, hogy gépeiket traktorjaikat, amik lehetnek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr gép is lehet.

Az elmúlt években a termelők sokat tettek azért, hogy új technológiát, új fajtákat használjanak annak érdekében, hogy jobb minőségű görögdinnyével lássák el a fogyasztókat – olvasható a FruitVeB tájékoztatásában.

Mint a wikipédia kifejti  a görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.