Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Emelkedhet a tejtermékek átadási ára augusztusban

2013. július 2.

Átlagosan legalább 8-10 százalékos – termékféleségenként differenciált mértékű – fogyasztóiár-emelkedés is várható augusztustól, mert elkerülhetetlen a tejtermékek kereskedelmi átadási árainak emelése- közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden.

A közlemény szerint az áremelkedés okaként az unió tejpiacán kialakult növekvő keresletet említi, ami már nemcsak az alapanyagot, a nyerstejet érinti, hanem többletigény mutatkozik a tejpor és a feldolgozott termékek piacán is. Emellett érvényesül az e-útdíj bevezetésével megjelenő többletköltségek hatása, valamint az adórendszer és az energiaárak vállalkozásokat terhelő változása, továbbá az, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok rontják az egyenletes alapanyag-ellátás biztonságát.

Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója kedden kifejtette: a fogyasztói árakban az átadási árak – átlagosan 8-10 százalékos – növekedése a legtöbb esetben várhatóan érvényesülni fog. A fogyasztói árak emelkedése valószínűleg az alacsonyabban feldolgozott termékkörben érvényesül elsősorban, például a folyadéktej, a trappista sajt, tejföl, tehéntúró árában. A magasabban feldogozott, nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó termékek ebben a tekintetben kevésbé rugalmasak a szakember szerint.

A közlemény emlékeztet: a terméktanács már tavaly augusztusban előre jelezte, hogy a piaci tendenciákat figyelembe véve 6-9 hónapon belül jelentős keresleti piac alakulhat ki. Ez pedig a felvásárlási árak, majd annak következtében a fogyasztói árak jelentős emelkedéséhez vezethet.

Az akkori figyelemfelhívás beigazolódott – mutat rá a közlemény. A múlt év augusztusi kilogrammonkénti 79 forintos felvásárlási ár decemberre meghaladta a 90 forintot, idén júniusra pedig elérte a 95 forintot. Ehhez igazodva a terméktanács elnöksége legutóbbi ülésén megemelte a tej felvásárlási alapárának éves átlagára vonatkozó prognózisát.

Az alapanyagárak, a logisztikai költségek és a termék-előállításhoz kapcsolódó költségek növekedését a magyar tejipar (benne a Lamborghini és Same traktorokat is használó gazdákkal) már nem képes saját forrásaiból finanszírozni, ezért továbbhárítja a kereskedelemre. Ellenkező esetben az ágazat szereplői olyan mértékben lennének kénytelenek exportpiacokon értékesíteni termékeiket, amely már veszélyeztethetné a belföldi ellátás biztonságát – mutat rá a közlemény.

Lukács László felhívta a figyelmet: ennek fényében időszerű volna újra megvizsgálni az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója csökkentésének lehetőségét, ezt már korábban is javasolta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Forrás: MTI

Nálunk megtalál minden szükséges alkatrészt, ha Lamborghini, Same, Hürliamnn, Deutz-Fahr vagy Fendt gépet használ. Szaktanácsadás és javítás. Lucrus Hungária Kft.

A tejről:

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt).

Magyarországon a 1/2003. (I. 8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet rendelkezik a nyers tej, a hőkezelt tej és a tejalapú termékek előállításának, forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről.

Meg kell említeni, hogy a köznyelvben és az élelmiszerek termék-palettáján léteznek más, tejnek nevezett termékek, mint pl. a szójatej, rizstej, kókusztej, illetve más, növények által kiválasztott tejnedv is, amely lehet fogyasztásra alkalmas, de mérgező is. Mindenesetre ezeket nem szabad összekeverni semmilyen szempontból az állati eredetű tejekkel, noha némelyikükből hasonló kinézetű termék készülhet mint az eredeti tejekből. Ugyancsak fontos tudni, hogy a termékhamisítás elkerülését is célozzák azok a szigorú előírások, amelyek a termékek megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozzák, így az eredeti tej összetételének, értéknek védelmében a feldolgozók által jelentősen módosított tejösszetétel esetén nem nevezhetik tejnek a terméket. Erre kiváló példa az úgynevezett reggeli ital, amelynek körülbelül fele valóban tej, másik része pedig valamilyen egyéb, de a tejből származó köztes termék, mint például a tej ultraszűrése során keletkező, tejcukorban és oldott ásványi sókban gazdag permeátum.

Forrás: wikipédia