Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jövőre eltűnhet a jégeső Magyarországról

2017. február 22.

Várhatóan jövő májusra készülhet el az országos hatókörű jégelhárító rendszer  – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán. A rendszer Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosokat is segítheti.

icerain_1A több uniós országban már jól működő talajgenerátoros megoldással ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ezzel több, de kisebb jégszem keletkezik, amelyek lassabban esnek lefelé, az olvadás nyomán pedig jelentősen csökken méretük – ismertette.

A rendszer nem csak a mezőgazdaságnak hasznos, a számítások alapján a rendszerre költött egy forinttal 33 forint termelési értéket lehet megóvni. A NAK pályázatot ad be a rendszer megvalósítására – jelezte.

Mint a jegesoelharitas.uw.hu  kifejti. Az ezüst-jodid (AgJ) elégetésével ezüst-jodid kristályok keletkeznek. 1g ezüst-jodid elégetésével 1015 db= 1.000.000.000.000.db (egy billión) ezüst-jodid kristály jut a légtérbe. A nagy sebességgel és hatalmas erővel feláramló meleg levegő szállítja a molekulákat a magasan fekvő rétegekbe, ahol megkezdődik a jégképződés. Az AgJ molekulákból a hirtelen lehűlés következtében 0,06-0,08 mikronos AgJ kristályok keletkeznek, melyek szerkezete nagyon hasonlít a jégkristályok szerkezetéhez.

A több billión molekula megkezdi a vízcseppek „gyűjtögetését”, így ezzel a direkt jégképzéssel egy „versenyt” hozunk létre a molekulák között, melynek következtében a hatalmas jegek helyett rengeteg apró jégszem képződik, melyek a pozitív tartományon áthaladva egyre „fogynak” jelentősen veszítenek méretükből, míg végül borsónyi darabokban vagy teljesen elolvadva eső formájában érik el a földet. Így pedig a gazdák jelentős kártól mentesülnek, a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok is.