Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Később kezdődik a kékfrankos szürete Sopronban

2013. szeptember 17.

Késik a kékfrankos szüretének kezdete Sopron környékén a kedvezőtlen időjárás miatt – közölte a helyközség elnöke hétfőn az MTI-vel.

Taschner István elmondta: a júliusi, augusztusi melegek miatt behozta a vegetáció azt a két-három hetes késést, amelyet a tavasszal elszenvedett, de az esős idő újabb fél hónapos késést okozott. A napokban indult volna a kékfrankos szürete, de két héttel el kellett halasztani.

Szeptember 28-án kezdődik a kékfrankos átvétele, ezt követően szedik a merlot-t, a cabernet franc-t és a cabernet sauvignont.

Hozzátette, a múlt héten az eső miatt leálltak a rozénak való szőlők szüretével, mert a sok csapadék miatt 17-ről 15-re esett a szemek mustfoka.

Taschner István szólt arról is: az 1400 hektáros soproni termőterületen – amelyből 100 hektár a nem termő és az új telepítés – legalább 250 hektárt ért a nyáron jégkár. Ebből 100 hektáron a termés 30-60 százaléka károsodott.

Borászatoknak ugyanúgy, mint a mezőgazdaság más ágaiban dolgozóknak is: Lamborghini alkatrészek raktárról. Emellett Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt alkatrészek a Lucrus Hungária Kft-nél.

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. Hasonnevei: többek közt Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka. Magyarország legelterjedtebb vörös borszőlőfajtája.

A német név (Lemberger) Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több, mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.

A Lucrus kft a traktor alkatrészek forgalmazása mellett végzi a gépek karbantartását és javítását országosan.

Forrás: MTI, Wikipédia