Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nő a kockázat a gyümölcsösökben

2014. január 17.

Annak ellenére, hogy szokatlanul meleg az idő, jó állapotban vannak az őszi vetések, a gyümölcstermelőknek azonban kockázatot jelent az enyhe téli időjárás, és a borászatok is attól tartanak, hogy komoly károkat okozhat a meleg.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek azt mondta: az enyhe téli időjárás kedvez a fűtött üvegházakban és fóliasátrakban termelő gazdálkodóknak, a hajtató kertészek költségeit ugyanis csökkenti, a gyümölcstermelőknek azonban kockázatot jelent. Számos Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktort használó vállalkozást érinti az időjárás alakulása.

Mártonffy Béla hozzátette: egy hosszabb ideig tartó meleg főként a csonthéjasok (őszi, kajszi, szilva, cseresznye, meggy) termését veszélyezteti. A gazdák folyamatosan vizsgálják a rügyeket, még a szakemberek között is vita van ugyanis arról, hogy létrejött-e a rügyek mélynyugalmi állapota. Ebben az állapotban a fák jobban tűrik az időjárási változásokat, ha azonban már megindult a nedvkeringés, sérülékenyebbé válnak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint az őszi vetések többségében jó állapotban, kellően megerősödve mentek a télbe. Ezt a december elején elvégzett állapotminősítés is alátámasztotta. Eddig a növények jól teleltek, erőteljes növekedésűek, jelenleg jó állapotban vannak. Egyes területeken azonban a téli csapadékhiány jelei már mutatkoznak.

A kertészeti kultúrák esetében továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a jelenlegi mélynyugalmi időszak idő előtt megszakadhat. Amennyiben hótakaró nélküli, hosszantartó komoly fagyok jönnek, megbecsülhetetlen károkat okozhatnak az álló kultúrákban, a szőlő- és gyümölcsültetvényekben.

Ez nagyban veszélyezteti a gazdák bevételeit, így számos Lamborghini alkatrészt, Same alkatrészt, Deutz-Fahr alkatrészt, Hürlimann alkatrészt vásároló termelőnek akadhat gondja.

Mind a szántóföldi, mind a kertészeti kultúrák esetében számolni kell azzal, hogy a szokatlanul enyhe idő miatt jelentősen megnőhet a kórokozók és kártevők áttelelésének, felszaporodásának veszélye. Ez a későbbiek során fokozott kockázati tényezőt jelenthet, ezért a kártevők elleni védekezésre is fel kell készülniük a gazdáknak – közölte a szaktárca.

Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél – erről a Varga Pincészet vezetője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Badacsonyörsön. Varga Bálint elmondta, a szőlő most mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni. Egy-két héten belül azonban a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra, s ha tovább tart a meleg idő és a talaj tovább melegszik, beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ekkor egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat, azokon az ültetvényeken, ahol “kitavaszodik”, a kár 70-80 százalékos is lehet – mondta. A szakember szerint a tartós téli hideg elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek a szőlőben.

A tél a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Télen a legrövidebbek a nappalok és leghidegebb az időjárás. A Föld északi féltekéjén és a Föld déli féltekéjén mások a tél hónapjai. Az északi félgömbön március 21-e a csillagászati tavasz, szeptember 23-a pedig a csillagászati ősz kezdete.

A csillagászati tél a téli napfordulótól a tavaszi napéjegyenlőségig tart, tehát az északi féltekén december 21–március 20., a déli féltekén pedig június 21–szeptember 23. közé esik.

A trópusokon kívül eső területeken a tél hideg és (főleg az északi féltekén) jeges, havas. A legtöbb vízfelület télen befagy, teret adva a szánkózásnak, korcsolyázásnak, jéghokinak, illetve más téli sportoknak.

Traktoralkatrészek raktárról. A Lucrus Hungária Kft-nél megtalál minden szükséges elemet, Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann típusokhoz. Cégünk vállalja a Same, Deutz, Lamborghini traktorok javítását, karbantartását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu