Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Robot segít az eperszüretben

2013. október 2.

Éjjel is leszedi az érett epret az új japán robot, amely nyolc másodpercenként gyűjt be egy gyümölcsöt – adta hírül a japán Országos Mezőgazdasági és Élelmiszerkutató Szervezet (NARO) közleménye.

Mielőtt kinyújtaná egyik karját, hogy lecsippentse a szemet és a kosárba ejtse, három beépített kamera segítségével dönti el, melyik eperszem érett meg a leszedésre.

A kétméteres robot az epersorok között mozog,a melyek általában üvegházakban nőnek Japánban. Két digitális kamerája a gyümölcs színéből becsüli meg, mennyire érett a szem, majd a harmadik kamera lefotózza az epret a döntő, utolsó számítás elvégzése céljából, és csak ezután lendíti szüretre a karját – idézi a közlemény Kurita Micukatát, a gépet az élelmiszerkutatóval együtt kifejlesztő Sibuja Szeiki cég munkatársát.

A fejlesztők szerint a robot kétharmadával is csökkentheti a farmerek élőmunkaterheit. Az epertermesztés rendkívül munkaigényes, a rizshez képest hetvenszer, a paradicsomhoz és az uborkához képest kétszer annyi munkát kell elvégezni hozzá.

Kurita szerint a robot le tudja szedni a termés kétharmadát, míg a gazda alszik. Ha felébred, begyűjtheti azokat a szemeket, amelyeket a gép nem tudott. A traktorok ugyan még nem önjáróak, de Deutz, Lamorghini, Hürlimann és Fendt gépek is számos feladatot elvégzését teszik könnyebbé tulajdonosuk számára.

Az eperről

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Fragaria nemzetség magyar neve eper vagy szamóca.

Az eperfajok gyümölcse csoportos termés, s ezt a termést is szokás epernek, illetve szamócának nevezni. Az apró aszmagtermések az elhúsosodott vacok (a virág kocsányának megvastagodott csúcsa) felszínén, vagy abba kissé besüllyedve találhatók. A sziromlevelek fehérek, számuk 5. A levelek hármasan összetettek. Lágyszárúak, gyakran szaporodnak vegetatív úton messze kúszó és legyökerező indák segítségével.

Mivel az eperfa (Morus) növénynemzetség fajainak (pl. a Morus alba – fehér eperfa és a Morus nigra – fekete eperfa) termését is epernek nevezik, ezért elterjedt az eperfajok (Fragaria spp.) termésére a megkülönböztető földi eper szóhasználat annak ellenére, hogy az eper szó ugor eredetű, s eredetileg a Fragaria-fajokra és terméseikre volt használatos.

Ne keressen tovább! Same, Lamborghini, Deutz, Hürlimann és Fendt gépekhez gyári alkatrészek raktárról, a Lucrus Hungária Kft-nél. Traktorjavítás országosan, rövid határidővel.