Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Szedik a kékfrankost a soproni borvidéken

2013. október 1.

A hét végén megkezdődött a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál – mondta Taschner István hegyközségi elnök hétfőn.

A szerényebb mennyiség okaként említette, hogy már a virágkötődésnek sem kedvezett a tavaszi időjárás, majd jégverés és szárazság sújtotta a területet, az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt pedig megduzzadtak, kiteltek ugyan a ritkás fürtök, de ez csökkentette a cukorfokot.

Közlése szerint október 5. és 10. között végezhetnek a kékfrankos szüretével, de közben a jobb minőségű termés reményében a tőkén hagyott cabernet franc-t, sauvignon-t és zöldveltelinit is le kell szedni Sopronban.

Taschner István emlékeztetett: a soproni borvidék 1400 hektáros, de ebből 100-100 hektár a nem termő és az új telepítésű terület. A megművelt 1200 hektárból 700-800 hektáron termelnek kékfrankost. A munkák során remélhetőleg használnak Same, Lamborghini, esetleg Deutz-Fahr traktorokat.

A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Hazánk területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt. Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak.

A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. Hasonnevei: többek közt Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka. Magyarország legelterjedtebb vörös borszőlőfajtája.

A német név (Lemberger) Lemberg hercegségre utal a mai Szlovéniában, ami valamikor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. A kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában egy felmérés szerint több, mint negyven névváltozata van. Bulgáriában például a neve Gamé, és ennek alapján valamikor azt gondolták, hogy eredetileg a Gamay típus klónozása lehetett, de ma már igazi Vinifera változatnak tekintik.

Sopronban az a hagyomány, hogy nevét a Bonaparte Napóleon hódító seregében szolgáló katonák pénzéről kapta, a jobb borokat ugyanis a helyi gazdák csak az értékesebb kék színű régi francia papírpénzért mérték a katonáknak, a fehér színű háborús papírpénz nem kellett nekik. (A történet nem igaz: abban az időben még Sopronban és környékén is főleg fehérborokat készítettek és csak a filoxéravész után, a 19. század második felében tértek át a kékfrankosra).

Utódaik a kékfrankos fővárosának tartják Sopront, erre utal a 2005-ben útjára indított Kékfrankos Nyár rendezvénysorozat neve is. Sopronban mintegy 1140 hektáron termesztik és ezt a világ legnagyobb egybefüggő kékfrankos-ültetvényének tartják.

2010. május 7-étől soproni kékfrank néven pénzhelyettesítő papírutalványt indítottak a Sopron környéki cégek gazdaságélénkítési céllal.

A soproniak nem egyedül büszkék a kékfrankosukra. A sopronival egy borvidéket alkotó, de a trianoni békeszerződéssel leválasztott északi Burgenlandot is szeretik az ottaniak Blaufrankischlandnak nevezni.

A Lamborghininek, a Deutz-Fahrnak és a Samenak is van szőlőültetvényekhez megfelelő traktorja. Ezekhez a gépekhez teljeskörű alkatrészellátást biztosít a Lucrus Hungária Kft. Cégeünk nagy tapasztalattal javítja az említett gépcsaládok típusait.

Forrás: MTI,Wikipédia