Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több pénzt fizettek ki tavaly az időjárás miatti károkra

2014. január 31.

2013-ban mintegy 6 milliárd forint kártérítést fizetett ki a szélsőséges időjárással kapcsolatos károkra a Generali Biztosító, például árvízre, fagyra, jégverésre, viharra. Ez 10 ezerrel több esetet és 2,5 milliárd forinttal magasabb összeget jelent az előző évhez képest – közölte a biztosító csütörtökön.

Ebből a kárból minden bizonnyal kijutott Lamborghini, Same, Deutz-Fahr és Fendt tulajdonosoknak is.

A tavalyi év első felében jellemző szélsőséges időjárás, a fagy, a havazás, a jégverés következményeként felmerülő mezőgazdasági kár másfélszer akkora volt, mint az azt megelőző években: a károk összege megközelítette az 1,3 milliárd forintot.

A márciusi hófúvások okozta lakossági vagyonkárok mértéke csak az első tavaszi hosszú hétvégén (március 15.) több mint 1 milliárd forint volt, a biztosítóhoz érkezett vagyonkár-bejelentések száma pedig meghaladta a 6000-et. A kártípusoknál leggyakrabban tetősérülések, beázásokból adódó és az áramszünetek miatt kiolvadt élelmiszerek megromlásából származó károk jelentek meg. Jelentős volt a közlekedési balesetek nyomán regisztrált káresetek száma is, nagyrészt gépjárműkár formájában.

Nemcsak autók, de traktorok, akár Deutz, Same vagy Lamborghini gépek is megsérülhettek.

A Generali felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly a természeti katasztrófák által okozott kár a nemzetközi kutatóintézetek szerint 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítőleg Magyarország teljes éves GDP-jének felel meg. Magyarországon is egyre gyakoribbak az erőteljes nyári viharok, de már a jelenlegi téli időjárás is sokkal hektikusabb képet mutat, mint az megszokott volt 10-20 évvel ezelőtt – írja a biztosító.

Heves megyében például tavaly 254 millió forintnyi szélsőséges időjárással kapcsolatos kár keletkezett, mindez 2571 káresetből tevődött össze.

Időjárásnak nevezzük egy bolygót a világűrtől elválasztó atmoszféra adott pillanatban fennálló fizikai jellemzőit, állapotait, az állapotok kialakulását és átalakulását egymásba. Az időjárás tanulmányozásával a meteorológia tudománya foglalkozik. Az időjárás legjellemzőbb tulajdonsága a változékonyság.

Lényeges tényező, hogy a Föld forog a saját tengelye körül, így egyik felét melegíti a Nap, a másik felét pedig nem. A forgás lényeges következménye a Coriolis-hatás, ami röviden azt jelenti, hogy az északi féltekén az áramló légtömegek (és ha nem ütköznek akadályba, a víztömegek is) jobbra térnek el, míg a déli féltekén balra. Ez az erő határozza meg például a ciklonok forgási irányát, illetve a passzátszeleket, amik az északi féltekén északkeleti, a déli féltekén délkeleti irányból fújnak.

Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft raktárából.

Forrás: MTI, Wikipédia, www.traktor-alkatresz.hu