Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Változik a szőlő- és gyümölcsfaiskolák földhasználati szabályozása

2016. december 14.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére – az Országgyűlés hétfői döntése alapján – megváltozott lett a szőlő- és gyümölcsfaiskolák földhasználati szabályozása – közölte az agrárkamara az MTI-vel. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonsoknak is érdekes lehet az újítás

7865518910_2ae6013c3f_bAz agrárkamara a vegetatív szaporítóanyagot előállító szőlő- és gyümölcsfaiskolák, illetve vetőgumó-termelők jelzése alapján kezdeményezte a vetőmag-előállításhoz hasonló földhasználati lehetőségek biztosítását a vegetatív szaporítóanyag termelésben.

A vegetatív szaporítóanyag előállítás a vetőmagtermeléshez hasonlóan speciális művelési-, gondozási- és területigényei vannak, melyek teljesíthetősége a törvényi szabályozás mostani módosításával egyszerűbb lesz.

A faiskolákat ugyanis – legyen szó szőlőoltvány és a gyökérnemes dugvány iskoláról, gyümölcs-, díszfaiskoláról, vagy más vegetatív részek szaporításáról – minden évben új területre kell telepíteni, és optimális esetben ugyanarra a területre legalább 4-5 év pihentetés után ajánlott csak újra iskolázni, telepíteni. Ellenkező esetben beállhat a terület úgynevezett talajuntsága, ami jellemzően a szaporítóanyag növekedési és növény-egészségügyi problémáit okozza.

A törvény módosításával a vegetatív szaporítóanyag termesztést szolgáló területek vándoroltatása lényegesen könnyebbé válik a termelők számára – tartalmazza a közlemény.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész és Deutz-Fahr alkatrész egy helyen a Lucrus Hungária KFt-nél