Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Megkezdődött az őszi búza betakarítása Békésben

2013. július 10.

Elkezdődött az őszi búza betakarítása Békés megyében, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termelők – akik Lamborghini, Same traktorokat is használnak – a szokásos időben, július második hetében kezdték el az aratást – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-t.

Varjú Mónika igazgató elmondta: 2013-ban 100 200 hektár területről takarítanak be termést Békés megyében, hasonló területről, mint 2012-ben. A földművelésügyi igazgatósághoz beérkezett jelentések alapján a termésterület 15-20 százalékáról szállították be eddig a búzát tisztításra és szárításra.

Kiemelte: az idén a búzán nincs fuzárium gomba fertőzés, jó a termés minősége, a szemek telítettek, a mért hektolitersúlyok kedvezőek. Őszi búzából az idén a betakarított termés hektáronként 0,6-0,8 tonnával lesz több, mint 2012-ben, várhatóan 4,4-4,5 tonna között alakul – jegyezte meg az igazgató. Az időjárás a búzára tavasztól betakarításig kedvezően alakult.

A termőterületről beszállított búzáért a felvásárlók tonnánként jelenleg 38-43 ezer forint közötti árat fizetnek. Békés megyében van elegendő raktárkapacitás, a termelőknek adott a lehetőség a búza tárolására – jegyezte meg Varjú Mónika.

A Lucrus Hungária Kft. Lamborghini, Same, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorokhoz is teljeskörű alkatrészellátást biztosít. A traktorok karbantartását, javítását országosan végezzük.

A búzáról:

A búza (Triticum) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó növénynemzetség, mely a búzafajok és fajták változatos éghajlati igénye és jó alkalmazkodóképessége, miatt széles körben elterjedt.

A föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

A nemzetség egyedei a legrégibb termesztett növények közé tartoznak. A termesztés első ismert előfordulási helye a civilizáció bölcsőjének tekinthető termékeny félhold területére esik. A régészeti kutatások Egyiptom legrégibb emlékei között említik a búzát. A genetikai kapcsolat a természetes vad alakor (Triticum boeoticum) és a domesztikálódott alakor (Triticum monococcum, egyszemű búza) és a tönke búza (Triticum dicoccum) egyedei között azt mutatja, hogy ie. 6000-5000-ben Törökország mai területén lévő Diyarbakır város környékéről terjedhetett el. A hagyományosan legnagyobb búzatermelő Kínában az ie. 2700-ban már termesztették és az ókori világ szinte, minden vidékéről találhatunk említést termeléséről vagy használatáró

Forrás: MTI, Wikipédia