Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Június 24-ig jelenthetők be az árvíz okozta mezőgazdasági károk

2013. június 18.

Legkésőbb június 24-ig van lehetőségük a gazdálkodóknak az árvíz okozta mezőgazdasági károk bejelentésére. Személyesen a falugazdásznál tehetik meg a bejelentést az az érintettek a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról is letölthető adatlap kitöltésével.

Árvíz a gemenci erdőbenA lehetőséggel azok a termelők élhetnek, akiknek mezőgazdasági területét elöntési kár vagy a védekezés, mentés, magas vízállás miatt másodlagos kár érte. A kárfelmérés kiterjed az ártéren és az azon kívül elhelyezkedő mezőgazdasági területekre, mint a gyep, rét, legelő, kaszáló, szántó, kertészeti kultúrák.

Káreseménynek tekinthető az árvíz által okozott közvetlen elöntési kár, valamint annak közvetett hatásai is, például a védekezés, mentés során bekövetkezett taposás, a magas vízállás hatására kialakult belvízkár – fakadóvíz, átszivárgás, buzgár, talajvízszint emelkedés -, valamint a menekülő vadak által okozott kár.

A Nébih felhívja a figyelmet arra is, hogy a dunai árvíz kárfelmérése során tett bejelentés nem helyettesíti az agrár kockázatkezelési rendszerben előírt kárbejelentést.

Az “Árvíz 2013 – adatszolgáltató lap” az alábbi linken érhető el: http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz

Az agrártárca eddigi információi szerint több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen károsított az árvíz, valamint az ezzel összefüggő talajvíz és a védekezés. Az árvízzel borított terület nagy része szántó, kisebb része legelő. A 10 ezerből mintegy 3 ezer hektárt az árvíz mellékhatásaként jelentkező talajvíz öntött el, és 500 hektárt a védekezéshez használva letapostak. Az árvíz sújtotta mezőgazdasági területek és a károk felmérése még tart, pontos országos adatok csak akkor lesznek, ha a védekezés befejeződik.

Az árvizekről:

Az árvíz egy folyóvíz vízszintjének olyan mértékű emelkedése, amikor az medréből kilép. Fontos megkülönböztetni az áradástól, amikor a vízszint ugyan megemelkedik, de a mederből nem lép ki a víz. Az árvíz nem jelent feltétlenül katasztrófahelyzetet.

Az árvizek három nagy csoportja, a jégtorlódásból adódó jeges árvíz (ilyen volt például az 1838-as pesti ár), az egyszerre olvadó hótömegből keletkező tavaszi árvíz (ez okozott a Duna felső szakaszán 150 éve nem látott vízszintet 2006 márciusában), illetve a nagy tavaszi, vagy nyári esőzésekből keletkező zöldár.

A Lucrus Hungária Kft-nél teljeskörű alkatrészellátást talál Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorokhoz. A vontatókat országosan javítjuk, mechanikai és elektronikai rendszerek tekintetében egyaránt.