Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Leállították a sajtok raktározásának támogatását

2014. szeptember 25.

Azonnali hatállyal leállította szerdán az Európai Bizottság az európai élelmiszerekkel szemben bevezetett orosz embargó miatt augusztus végén bejelentett, sajtok raktározásához nyújtott támogatásokat. A munkák során több gazdálkodó használ Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktort.

A bizottság azzal indokolta a lépést, hogy aránytalanul megugrott a támogatási igények száma olyan térségekben, amelyek egyébként hagyományosan nem exportálnak sajtot Oroszországba.

Magyar termelők eddig nem igényeltek ilyen támogatást, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hét végi tájékoztatása szerint egyetlen ilyen kérelem sem érkezett a hivatalhoz.

A támogatási rendszer leállítása a bizottság közleménye szerint óvintézkedés, ilyen ütemben ugyanis nagyon gyorsan kimerült volna a 155 ezer tonnás támogatási keret. Nem fogynak el a Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr alkatrészek az SDF csoport németországi raktáraiban, így a magyar gazdák is hozzáférhetnek.

A támogatást szeptember 5-étől lehetett igényelni. A sajtok mellett a sovány tejporra és a vajra is vonatkozott, azok tárolására pedig az év végéig a továbbiakban is lehet támogatást igényelni.

A bizottság közleményéből kiderül, hogy az Európai Unió sajtexportjának körülbelül a harmada irányult eddig Oroszországba, ami több mint 250 ezer tonnának felel meg. Ezek egy része romlandó, nem tárolható. Finnország és a balti államok sajttermelésük mintegy ötödét exportálják, és ennek több mint 90 százaléka eddig az orosz piacra került. Lengyelország, Németország és Hollandia sajtkivitelének körülbelül 40 százaléka irányult Oroszország felé, ám ez a sajttermelésnek ezekben az országokban jóval kisebb hányadát, 2-8 százalékát teszi ki.

A raktározási támogatás 3-7 hónapra szól, célja pedig, hogy a termelők (a Same, a Lamborghini, a Hürlimann, a Fedt és Deutz-Fahr tulajdonosok is) időt nyerjenek, hogy eladatlan termékeiknek új piacokat tudjanak találni. Az uniós tejipar tavaly 2,3 milliárd euró értékben exportált termékeket Oroszországba, a legnagyobb értékben, mintegy egymilliárd euróért különféle sajtokat.

Tudta?

A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik.

Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon többszázféle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vaj zsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően.

Sajttermelőknek is: Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész.