Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Műtrágyában is lekörözik a magyar gazdákat a külföldiek

2017. március 17.

Feleannyi műtrágyát sem használnak a magyar gazdálkodók, mint a nyugat-európaiak, de a Nitrogénművek növeli termelőkapacitását – írja a Magyar Hírlap csütörtöki számában.

2-12-imageRácz Zoltán, a piacvezető Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta: a kimutatások szerint Magyarországon tavaly mintegy 1,1 millió tonna nitrogénműtrágyát és 400 ezer tonna NPK-t, azaz nitrogént, foszfort és káliumot egyben tartalmazó műtrágyát használtak fel. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépet használók is alkalmazzák a műtrágyát.

Hozzátette: jelenleg Magyarországon nagyságrendileg 75-80 kg/hektár nitrogén hatóanyagot használnak a termelők, ami behatárolja az elérhető terméshozamokat. Az Európai Unió mezőgazdaságilag fejlett országaiban, például Németországban, Franciaországban és Hollandiában a nitrogén hatóanyagok felhasználása évente 180 és 220 kilogramm között van hektáronként, és ezzel a magyar átlagnál nagyobb terméseredményeket és jövedelmet érnek el. A szórást ott is végzik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépekkel is.

A Nitrogénművek célja, hogy az itthoni műtrágya-felhasználás mértéke közelítsen a nyugat-európai trendekhez. Rácz Zoltán szerint a nitrogénfelhasználást meg kellene kétszerezni ahhoz, hogy a jelenleginél jobb terméseredményeket és ezáltal többletjövedelmet érjenek el a magyarországi gazdálkodók.

Tudta?

A környezetünkben a kultúrnövények betakarításának következtében a termőtalaj főleg nitrogén-, foszfor- és káliumvegyületekben szegényedik el. Ezeket a talajban pótolni kell, különben a talaj kimerül és nem ad jó termést. Ezeknek az elemeknek egy részét természetes trágyával lehet pótolni, de szükség van olyan mesterséges adalék anyagokra is, amelyek segítségével a hiányzó elemeket a megfelelő időben pótolni tudják. Ezt a folyamatot nevezzük műtrágyázásnak.

Same alkatrész, Deutz-Fahr alaktrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész a Lucrus Hungária Kft.től.