Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Támogatást kaphatnak a burgonyatermesztők

2016. július 30.

Amennyiben Brüsszel is elfogadja, 2017-től a burgonya bekerülhet a termeléshez kötött támogatási körbe, így élénkülhet az utóbbi években csökkenő termelési kedv Magyarországon – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-és Növényvédelmi Technológiai Bemutatóján, Nyírteleken.

Ez segíthet azoknak a gazdáknak is, akik Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr géppel dolgoznak.

krumpli-potetoAz FM tájékoztatása szerint Czerván György kiemelte: a jövő évtől a burgonya bekerülhet a támogatott ipari zöldség kategóriába; ami jelenleg uniós jóváhagyásra vár. A támogatás feltétele többek között, hogy a gazdálkodó rendelkezzen legalább 1 hektár támogatásra jogosító burgonya területtel, és minősített szaporítóanyagot használjon. A jelenlegi adatok alapján a támogatás várható összege mintegy 61 000 forint lehet hektáronként.

Czerván György megjegyezte: hazánk szántóföldi növénytermesztésének szerkezetén belül a burgonyaágazat mintegy 2,8 százalékos arányt képvisel, míg a mezőgazdasági termelés szerkezetén belül 1 százalékot. Hozzátette: burgonyát az idén mintegy 20 ezer hektáron vetettek, a jelenlegi termésbecslések alapján 26 tonna hektáronkénti átlagtermés várható. A burgonya kereskedelméről az államtitkár elmondta: az import mennyisége 2010 és 2015 között 45 ezer tonna körül alakult, ami lassú növekedést mutatott. Az export mennyisége ugyanebben az időszakban 5 ezer tonna körül volt, ami lassú csökkenést jelentett.

Az ágazat hazai helyzetével kapcsolatban Czerván György arról beszélt, hogy a burgonyatermesztés eszközrendszerét újból ki kell építeni, valamint a tároló- és feldolgozó kapacitást is fejleszteni kell. A szállításhoz gépek is kellenek, amik lehetnek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr által vontaott pótkocs is. Fontos továbbá a minőségi burgonya vetőgumó előállítás növelése, mivel a kiváló biológiai értékű minősített szaporítóanyag használat a termésbiztonságot is növeli – tartalmazza a tájokoztatás.

Mint a wikipédia kifejti a burgonya , a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka. A burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.

Peru és Chile hegyvidékén őshonos az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már körülbelül. 5000 éve termesztik, de fogyasztása már több mint hétezer évvel ezelőttre tehető. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években.

 

Same alkatrész, Deutz-Fahr alaktrész, Laborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész a Lucrus Hungária Kft-től.