Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Növekedett a sertés- és a marhaállomány

2014. július 18.

82 ezerrel nőtt a sertés- és 5 ezerrel a szarvasmarha-állomány 2014 első fél évében – jelentette a június 1-jei állapotok alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Reméljük az állattenyésztők között minél többen vannak, akik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt traktorral dolgoznak.

Az év közepén 3,1 millió volt a sertések száma, 204 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ezen belül 7 ezerrel, 200 ezerre nőtt az anyakocák száma. A szarvasmarha-állomány 788 ezer állatot számlált június 1-jén, 25 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A 356 ezres tehénállomány 20 ezerrel volt nagyobb, mint a múlt év közepén.

Mindez azt is jelenti, hogy a szarvasmarha-állomány 2010 decembere óta tartó növekedése tovább folytatódott. A sertések száma az elmúlt hat hónapban némileg emelkedett, míg a juhoké nem változott. A tyúkállomány a szezonalitásnak megfelelően növekedett a decemberi állományhoz képest.

A tyúkok száma júniusban 36,5 millió volt, 2,6 millióval – 8 százalékkal – több az egy évvel korábbinál. A tavaly december 1-jeihez viszonyítva az állomány 7 millióval, 24 százalékkal emelkedett. A 11,2 milliós tojóállomány az egy évvel korábbival közel azonos, míg a hat hónappal ezelőttinél 1,7 millióval, 13 százalékkal volt kevesebb.

A juhállomány ez év június 1-jén 1,3 millió, az anyajuhok száma 881 ezer volt, ami 63 ezerrel, illetve 39 ezerrel volt több a múlt év júniusi adatokhoz képest – tartalmazza a KSH gyorstájékoztatója. Jó lenne a hivataltól egy statisztika a traktorok koráról és típusáról is, hogy kiderüljön mennyien is használnak, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktort.

Tudta?

A szarvasmarha párosujjú patás állat, kérődző. Háziasított alakja a házi szarvasmarha vagy házimarha, amely a ma már kihalt őstuloktól származik. A házi szarvasmarhák genetikai állományuk alapján két alfajba sorolhatók, az Ázsia nagy területén elterjedt úgynevezett “brahman” típusnak vagy zebunak vállpúpja van, míg a világ többi részén a púp nélküli közönséges szarvasmarha a megszokott. A házi szarvasmarhát korábban az őstuloktól eltérő külön fajnak tartották.

Állattenyésztők és növénytermesztők számára egyaránt: gyári alkatrészek Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt traktorokhoz.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu