Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Leálltak az őszi búza vetésével Békésben

2014. december 4.

Leálltak a termelők az őszi búza vetésével Békés megyében. A rendkívül csapadékos időjárás miatt a tervezett 106 ezer hektár vetésterületnek mintegy 5-7 százaléka maradt vetetlen – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t. A munkák során Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok is feltüntek a földeken.

Barabás Béla kiemelte: a rendkívüli esőzések miatt későn indult és nehezen haladt az őszi búza vetése Békés megyében. A héten lehullott 70-80 milliméter újabb csapadék leállásra kényszerítette a termelőket.

Az eddig kikelt növényállomány a vegetációs időszakot figyelembe véve általában a megye egész területén jól fejlett az enyhe időjárásnak köszönhetően. Hozzátette: a vetésterületet továbbra is veszélyezteti a nagy számú mezei pocok. A védekezés során bevethetnek gépeket is, így Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr modelleket is.

Békés megye egész területén, és Észak-Békésben megjelent a belvíz. Vannak táblák ahol a vetésterületnek a 40-50 százaléka víz alatt áll. Dél-Békésben, a kevésbé kötött vályog talajokon a csapadék eddig nem okozott hasonló gondot.

Észak-Békésben a dévaványai Agrodéva mezőgazdasági vállalkozás 800 hektáron tervezett őszi búza termelést a 2014/15-ös gazdasági évben, az időjárás miatt a területnek csak az 55 százalékát sikerült elvetni, ebből jelenleg 120-130 hektár áll belvíz alatt. – mondta el az MTI érdeklődésére Szűcs Ferenc gazdálkodó.

A békési székhelyű Agro-Déló részéről Samu Gábor képviselő elmondta: a tervezettnél 15 százalékkal kevesebb területen vetettek őszi búzát, összesen 950 hektáron. A csapadékos időjárás miatt jelenleg a vetés terület 15-20 százalékán jelent meg a belvíz, vannak táblák, ahol a növényállomány 40-50 százalékát borítja el. A társaság a táblákról folyamatosan vezeti le a vizet, gépi és kézi erővel ássák a csatornákat, mentik a menthetőt – fűzte hozzá Samu Gábor.

Tudta?

A búza a perjefélék családjába tartozó növénynemzetség, mely a búzafajok és fajták változatos éghajlati igénye és jó alkalmazkodóképessége, miatt széles körben elterjedt.

A föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

Búzával foglalkozó termelők is használnak Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt traktorokat, amelyekhez teljekörűen kínál alktrészt a Lucrus Hungária Kft. Cégünk országszerte végzi Same, Lamborghini, Deutz-Fahr gépek javítását karbantartását.