Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Magyar az első bor Európában

2014. augusztus 8.

A dél-balatoni, korai érésű Csabagyöngyével Ordacsehiben kezdődött meg az idén is a szőlőszüret Európában; a szőlő átvételi ára kilónként 100 forint körül várható – nyilatkozta a szüret csütörtöki indításakor Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője, aki jó esetben közepes szőlőtermésre számít. A közeljövőben a szüretelés során az ország számos pontján tűnnek fel majd traktorok, közöttük Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr típusúak is.

A Csabagyöngye a legkorábban érő szőlőfajta az északi féltekén, amelyet a Varga Pincészet kezdett el szüretelni a Balaton Agrár Zrt. területén. Az ebből készülő fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa első újboraként, amolyan hungarikumként kerül a boltok polcaira – mondta Varga Bálint.

Az idei Csabagyöngye 15 mustfokos, ez egy friss, könnyű bornak megfelelő. A pincészet körülbelül 1300 mázsát fog feldolgozni a szőlőből és mintegy 100 ezer palack újbort készít belőle. Száz palackot Brüsszelbe küldenek az ott dolgozó képviselőknek, közalkalmazottaknak kóstolóként Európa első újborából.

A Csabagyöngye magyar nemesítésű szőlő, jelentősebb ültetvények csak Magyarországon találhatóak és bor is csak itt készül belőle – mondta el az ügyvezető.

Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője szerint a Csabagyöngyéből 150-170 mázsa termés várható hektáronként az idén, ami átlagosnak mondható, minőségben viszont a savtartalom és a cukorfok kissé elmarad a kívánttól.

Az idei szőlőtermésről szólva Varga Bálint úgy fogalmazott, hogy egy közepes termés lehetősége még benne van az évjáratban, de csak abban az esetben, ha az idő szárazabbra fordul. A szakember egészen biztosnak tartja, hogy idén 10-20 százalék közötti terméskiesésre lehet számítani a fertőzések miatt, hiszen ezen a nyáron szokatlanul fülledt, csapadékos, szinte trópusi az időjárás. Ám ez az időjárás sem okoz gondot a Same, Lamborghini, Fendt, Deutz-Fahr és Hürlimann gépeknek, hogy száz százalékosan teljesítsenek.

A Balatonon a sokévi átlaghoz képest 20 százalékkal több csapadék hullott, ami mellett 14 százalékkal nőtt a napsütéses órák száma és 1,5 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet is. A melegebb és nedvesebb időjárás ugyan pozitívan hat a termésre, de kedvez a szőlőbetegségek kialakulásának is – jelezte.

Eddig elsősorban a lisztharmat okozott nehézségeket. Ha az idő továbbra is csapadékos marad, akkor más betegségekre és jelentős terméskiesésre is számítani kell – mondták a szakemberek. A szőlő mennyisége ugyan nem lesz több, mint tavaly, mégis az átvételi árak csökkenésére számít a pincészet. Tavaly kedvezett az átvételi áraknak, hogy a pincészetek a szokásosnál 15-20 százalékkal több szőlőt dolgoztak fel, mivel a korábbi évek nagy terméskiesései következtében csökkentek a borkészletek, ez a helyzet azonban az idén már nem áll fenn.

Tudta?

A lisztharmat, a tömlősgombák Erysiphaceae családja több nemzetségének neve. Élősködésükkel gazdasági növényeinknek ártanak. Az ellepett növényrészeket rendszerint fehér, lisztes lepellel vonják be, melyet konidiumaiknak nagy tömege alkot. Nyáron ezek szaporítják a gombát. Kora tavasszal új fertőzést okoznak a parányi tokocskákból kiszabaduló tömlős spórák. Nevezetesebb fajai: a szőlő, az egres, a borsó, a rózsa és a tölgy L.-ja. Legcélszerűbb ellene kénporozással védekezni. l. még az almafa, borsó, rózsa, tölgyfa, szőlő betegségei alatt.