Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Magyarország is támogatta az uniós élelmiszersegély program fennmaradását

2011. november 16.

Magyarország is támogatta az európai uniós élelmiszersegély program fennmaradását, amelyről kedden Brüsszelben döntöttek a tagországok mezőgazdasági miniszterei – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

A VM közleménye szerint a döntésnek köszönhetően a következő két évben is a jelenlegi nagyságrendű, összesen félmilliárd eurós költségvetéssel folytatódik a legrászorultabb rétegek élelmiszer-ellátásának támogatása. A tárca hangsúlyozza, hogy a mintegy negyedszázada futó program révén összesen több mint 10 millióan jutnak élelmiszersegélyhez a részt vevő uniós országokban, köztük Magyarországon.

Az Európai Unió (EU) élelmiszersegély programján keresztül 2010-ben Magyarországon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött négy segélyszervezet 15,5 millió kilogramm élelmiszert juttatott el a rászorulóknak; az adományokból 2.600 településen, mintegy 900 ezer ember részesült.

A VM a közleményben kifejti: a tagállamok közötti jogértelmezési és politikai nézeteltérések miatt korábban úgy tűnt, hogy jövőre csak 110 milliós költségvetéssel működhet a program, 2013-ban pedig ideiglenesen meg is szűnhet, majd ezután – az évtized hátralévő részében -, várhatóan immár csak szociálpolitikai forrásokból folytatódott volna. A program egyenes folytatását korábban egy hat országból álló csoport akadályozta. Most elsősorban Németország álláspontjának megváltozása vezetett a kompromisszumhoz.

A program segítségével eredetileg a mezőgazdasági termelőknél felhalmozódott élelmiszerfelesleget osztották el a rászorulók között, később pedig úgy módosították a programot, hogy bizonyos feltételek mellett a készletek piaci beszerzéssel is kiegészíthetőek legyenek.

Az Európai Bíróság azonban áprilisban úgy ítélkezett, hogy utóbbi megoldás szabálytalan, a jelenlegi uniós rendelkezések csak a fölös intervenciós készletek erejéig teszik lehetővé a program működését. A hat ellenző tagállam képviselői a viták során arra is hivatkoztak, hogy a segélyprogramot nem az agrárpolitika, hanem a szociálpolitika részeként kellene kezelni.

Franciaország és Németország most közös nyilatkozatot tett közzé, amely szerint jelenleg úgy látják, hogy a mostani program 2013 utáni folytatásáról nem lehet politikai konszenzust kialakítani. Helyszíni források szerint Németország azzal a feltétellel adta be a derekát, hogy 2014 után a jelenlegi rendszer megszűnik – áll a VM közleményében.

A VM idézi Czerván Györgyöt, a tárca agrárgazdaságért felelős államtitkárán, aki emlékeztetett arra, hogy a magyar álláspont mindvégig támogatta a program folytatását. “Magyarország is haszonélvezője ennek a programnak, és hazánkban, sajnos, szükség is van rá” – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Teljeskörű alkatrészellátás és javítás Same, Hürlimann és más nyugati traktormárkák gépeihez, az ország egész területén.