Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Magyarország kész az új uniós szőlőtelepítési rendre

2015. április 13.

Magyarország felkészült az új uniós szőlőtelepítési szabályozásra, ami a szőlőterületek növelését tenné lehetővé a tagállamokban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be új rendeletét a szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és az új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről. Ez vonatkozik a Lamborghini traktorral, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt gépekkel dolgozó gazdákra is.

Az FM tájékoztatása szerint a szaktárca már 2012-ben megkezdte a felkészülést az új uniós szőlőtelepítési szabályokra, az új szőlőtelepítési rendszerre való átállásra.

Ennek részeként az ágazat szakmaközi szervezetével, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) 2014-ben elkezdődtek a szakmai konzultációk, s egy menetrendet határoztak meg a folyamat végrehajtására. A menetrend alapján már folyamatban van a bortörvény módosítása, amelyet a végrehajtási rendeletek kidolgozása követ majd. Erről kaphatnak majd értesítést a gazdák, a Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Lamborghini tulajdonosok is.

Az új szőlőtelepítési engedélyezési rendszerre vonatkozó bizottsági rendeletet várhatóan a nyár elején fogadja el az Európai Parlament és a Tanács. A magyar végrehajtási szabályokat is csak az uniós jogi aktusokat követően lehet majd kiadni.

A tagállamok által egyhangúan elfogadott szabályok szerint 2016-tól a szőlőtelepítési és újratelepítési engedélyeket tagállami szinten adják majd ki, az engedélyezés alól egyes területek mentesülnek. A rendelet évi egy százalékos növekedést engedélyez a tagállamok szőlőterületeiben, amit nemzeti vagy regionális szinten korlátozni lehet.

A bizottság megbízásából készült tanulmány szerint az unió annak ellenére folyamatosan veszít a borpiacon világpiaci részesedéséből, hogy 2008 óta nő a tagállamokból harmadik országokba szállított bor mennyisége és értéke is. A borfogyasztás 2025-ig világszinten várhatóan nő, míg az unión belül továbbra is csökken, az uniós borászati szektor egyre így inkább exportorientálttá válik, szögezte le a tanulmány.

Ugyanez lehet igaz a hazai bortermelésre is, ami fontos információ a gazdáknak, a Same, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr és lamborghini tulajdonosoknak is.

Tudta?

A bor a szőlő erjesztésével készült alkoholos ital, időnként azonban a borok közé sorolják az egyéb gyümölcsökből készült gyümölcsborokat is. Mezopotámiából indult el világhódító útjára Európába, Afrikába, majd a 16. században a spanyolok által Amerikába, majd végül Ausztráliába és Új-Zélandra. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.

A bor az európai civilizáció egyik legkorábbi alkoholos itala, ezért később egyéb erjesztett italokat is elneveztek róla, ezek azonban nem tartoznak a borok közé. Ilyenek például a mézbor (időnként mézsör), a pálmabor vagy a távol-keleti rizsborok.

Forrás: MTI, Wikipédia