Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Magyarországon támad a madárinfluenza

2016. november 8.

A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel. Számos gazdának, így Lamborghini, Same, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt tulajdonosoknak is okozhatnak problémát a történtek.

280px-influenza_a_-_late_passageA tájékoztatás szerint a Dél-Afrikai Köztársaság, Hong-Kong, Izrael és Japán vezetett be korlátozásokat élőbaromfira, keltetőtojásra, illetve baromfihúsra és húskészítményekre.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani – tették hozzá. A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek – hívja fel a figyelmet a közlemény. Ezért a Nébih javasolja: az érintettek ( Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok is) a szállítások előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét az általános járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára, valamint arra, hogy jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek. Az általános előírásokat az országos főállatorvos határozata értelmében a baromfiállományok fedett helyen történő etetésével, itatásával és a takarmány zárt tárolásával kell kiegészíteni. Ez az intézkedés az egész országra kiterjed.

Múlt pénteken magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Békés megyei, nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.

Mint a wikipédia bemutatja a  madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. Nem kizárólag madarakat betegíthet meg. Az emberre legveszélyesebb változatának a HPAI (angolul highly pathogenic avian influenza, azaz „magas patogenitású madárinfluenza”) H5N1 törzseket tartják.

A madárinfluenzát először Olaszországban azonosították be a 20. század elején, mára a világ minden részén megtalálták már. Az 1997-ben azonosított H5N1 típust a WHO egy lehetséges pandémia (világjárvány) forrásának nevezte. A H5N1 a vadon élő madárfajokat és a házi baromfi fajokat egyaránt képes megbetegíteni. Csak néhány eset ismert, amikor emberről emberre terjedt, az influenzavírusok azonban változékonyak, így fenn áll a lehetősége, hogy kialakul egy emberről emberre terjedő változat, amely képes lehet egy járvány kirobbantására.

 

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen – a Lucrus Hungária Kft-nél.