Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Már csak a kukorica betakarítása van hátra Zalában

2011. november 12.

Az őszi  betakarítási munkák közül már csak a kukorica van hátra Zala megyében, az 57.775 hektárnyi területből 50 ezer hektárról már magtárakba került a termés – közölte Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője az MTI-vel.

Az eddigi adatok szerint az idén közel 284 ezer tonna kukorica termett a megyében, a hektáronkénti átlaghozam viszont a kevés csapadék miatt alig haladta meg az 5,6 tonnát.

Az osztályvető közlése szerint a kukorica tonnánkénti ára jelenleg 45 ezer forint körül alakul, míg a betakarítás előtti lekötésekkel tonnánként 51-52 ezer forintért lehetett eladni a tengerit. A zalai földeken a tervezett 63 ezer hektárnyi terület közel 35 százalékán végeztek az őszi mélyszántással.

Az őszi káposztarepce vetése mintegy 15 ezer hektáron már befejeződött. Az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt a repceföldek nagyagysága Zalában, ami részben a vetésváltással, részben pedig azzal magyarázható, hogy idén a repcét jó áron lehetett eladni, a gazdákra ösztönzőleg hatott a tonnánkénti 130 ezer forintos ár – jegyezte meg Fentős János.

Hozzáfűzte, a kevés őszi csapadék miatt most még kérdéses, hogy mekkora hozam várható az olajos növényből. Beszámolt arról is, hogy az őszi búza vetésterülete a tervek szerint az idén megközelíti a 27 ezer hektárt. November közepéig 25 ezer hektáron végeztek a vetéssel, de a további munkákra már csak a kukorica betakarítása után kerülhet sor. A közel 3 ezer hektárra tervezett tritikálé több mint 90 százalékát is elvetették már, és 4.500 hektárnyi területen – ami megfelel a sokéves átlagnak – földbe az őszi árpa is.

A tervek szerint a tavaszi vetésekre 63 ezer hektárnyi terület marad szabadon Zala megyében.

Forrás: MTI

Alkatrészek valamint karbantartás és javítás Same, Hürlimann és más nyugati traktorokhoz. www.lucrus.hu