Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Másfél milliárd új krumplira

2014. június 6.

1,5 milliárd forintot fordíthat egy új, úgynevezett multirezisztens burgonyafajta kinemesítésére a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézete és a Dr. Sárvári és Csendes Agrárgazdálkodó és Fejlesztő Kft. – közölte a kutatási projekt kommunikációjáért felelős társaság szerdán az MTI-vel.

Krumplival számos olyan termelő foglalkozik, akik gépparkjában szerepel Lamborghini, Fendt, Deutz-Fahr, Hürlimann traktor.

A burgonyakutatással foglalkozó vállalkozás szakemberei és az intézet munkatársai a kutatási projekt során olyan burgonyafajtát alkotnak meg, amely ellenálló képessége révén mennyiségi és minőségi leromlás nélkül termeszthető akár egy évtizednél hosszabb időn keresztül a szélsőséges időjárás következményeit elszenvedő mezőgazdasági területeken – olvasható a közleményben.

A 2016 év végéig tartó kutatási program alapjául a Sárvári-család által, úgynevezett keresztezési eljárással kinemesített burgonyaklón szolgál. Az intézet és a vállalkozás a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázati kiírásán nyerte el a fejlesztési összeget.

Nemcsak növényeket lehet fejleszteni, de az SDF csoport is folyamatosan fejleszti gépeit, így Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann típusait.

Tudta?

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka (Erdélyben). A burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabona növény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát.

Termesztésben egyéves, de természetes élőhelyén évelő, gumójával áttelelő növény. Tavasszal a gumó rügyeivel újrafejlődik a bokor. Amíg meg nem gyökerezik, a rügykezdeményt és a belőle fejlődő 6–12 hajtást a gumóból látja el tápanyaggal. A legszebb gumókat hűvös, csapadékos vidéken, laza szerkezetű, humuszban gazdag talajon fejleszti.

Növénytermesztők és állattenyésztők is megtalálják alkatrészeiket a Lucrus Hungária Kft-nél, ha Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt géphez keresnek. Szűrő, olaj, motoralkatrész, váltóalkatrész, karosszéria-alkatrész. Minden egy helyen.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu