Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Megállapodtak az új uniós biogazdálkodási rendeletről

2015. június 18.

Az EU agrárminiszterei közös álláspontot fogadtak el az új uniós biogazdálkodási rendeletről a Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi luxemburgi ülésén – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A szabályozás a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt traktorok tulajdonosaira is vonatkozik.

A tájékoztatás szerint a több mint egy éve tartó uniós tárgyalások során az FM rendszeresen egyeztetett a magyarországi bioszektor képviselőivel annak érdekében, hogy az ágazat érdekeit messzemenőkig szem előtt tartó szabályozás születhessen meg.

Az Európai Bizottság a múlt év elején benyújtott eredeti tervezete számos olyan javaslatot tartalmazott, amelyek elfogadása súlyos hátrányt okozott volna a magyar biotermelőknek. A visegrádi négyek (V4) kezdeményezésére ugyanakkor, aktív magyar szerepvállalással sikerült elérni, hogy a termelőknek továbbra is lehetőségük legyen a hagyományos és a biogazdálkodás párhuzamos folytatására, megfelelő garanciális feltételek mellett. Ennek a Same, a Hürlimann géppel gazdálkodók ugyanúgy örülhetnek, mint azok, akik Deutz-Fahr, Fendt, Lamborghini traktorokkal dolgoznak.

A szaktárca véleménye szerint szintén hozzájárul a szektor dinamikus fejlődéséhez a kivételek rendszerének megtartása, valamint a hagyományos gazdálkodásról a biogazdálkodásra történő áttérésnél az átállási idő lerövidülésének lehetősége meghatározott feltételek teljesülése esetén.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt államtitkár szorgalmazta, hogy a jogszabály továbbra is biztosítson lehetőséget az éves, kötelező helyszíni ellenőrzések rendszerének megtartására – áll a közleményben. Ezt az uniós miniszterek tanácsa elfogadta, elismerve ezzel a csalások és a visszaélések elleni küzdelem fontosságát, amelyet a magyar kormány kiemelt célkitűzésként kezel.

Továbbá a most elfogadott rendeletszöveg bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy a kevésbé kockázatos gazdasági szereplők esetében csak 2,5 évente folytassák le az ellenőrzéseket. A nem engedélyezett anyagok jelenlétével kapcsolatban nem vezettek be a megengedett szintre vonatkozó küszöbértéket, összhangban a szektor magyar képviselői által megfogalmazott állásponttal.

A mostani megállapodással az uniós tárgyalások első fejezete lezárult, a rendelet hatályba lépéséhez a következő hónapokban a Tanácsnak megegyezésre kell jutnia a társ-jogalkotó Európai Parlamenttel is – olvasható a közleményben.

Ha elfogadják a szabályozást az érvényes lesz Lamborghini tulajdonosokra, Same használókra, de olyan gazdálkodókra is, akik Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr géppel tevékenykednek.