Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Meghosszabbították a fagykár hitelkérelmek benyújtási határidejét

2012. július 9.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) két-két hónappal meghosszabbítja a 2011. májusi fagykárokra igénybe vehető hitelkérelmek benyújtási és elbírálási határidejét – közölte a VM.
A tavaly májusban fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők így a szaktárca pénteki közleménye szerint 2012. augusztus 31-ig nyújthatják be hitelkérelmeiket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által megjelölt hitelintézetekhez. Tavaly a májusi fagyok után mintegy 4000 gazdálkodó jelentett kárt a területe szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságánál.

A VM a 100 százalékban kamat- és költségtámogatott fagykárhitelre 8 milliárd forint keretösszegű kedvezményes hitelt biztosít az MFB közreműködésével a tavaly fagykárt szenvedett gazdálkodók megsegítésére. A tárca azokat a károsult gazdákat is szeretné segíteni, akik felismerve az öngondoskodás jelentőségét, most kötnek mezőgazdasági biztosítási szerződést. Akinek nincs biztosítási szerződése, az is igényelhet hitelt, de csak az egyébként járó kamattámogatás felére lesz jogosult az uniós szabály alapján.

Az MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 10 millió forint kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak, amelynek futamideje legfeljebb 20 év. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. Százszázalékos károsodás esetén hektáronként 1,6 millió forint hitel igényelhető, amennyiben a károsult termelő rendelkezik megfelelő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel. A hitelfelvevő kedvezményes díjú intézményi kezességvállalást igényelhet, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány biztosít.

A hitelprogramban 2012. október 31-ig megkötött szerződésekhez kamat- és költségtámogatás, valamint kedvezményes díjú kezességvállalás párosul, a programban részt vevő takarékszövetkezetek listája az MFB honlapján érhető el.

A rendelet június 29-től hatályos.

Forrás. MTI

A fagy ellen mi sem tudunk tenni, de a mezőgazdaságban dolgozó gépek üzemszerű működéséhez hozzá tudunk járulni. Lamborghini, Deutz-Fahr, Same, Fendt és Hürlimann gépekhez teljeskörű alkatrészellátás és szerviz.