Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Megkezdődött a dohány ültetése

2012. május 14.

Megkezdődött a dohány ültetése, az idén a tavalyihoz hasonlóan mintegy 4800 hektáros területen termelik majd az ipari növényt a gazdálkodók – közölte a pócspetri székhellyel működő Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI-vel.

Bényei Illés elmondta: a dohánytermő terület több mint húszezer embernek ad munkát a szezon végéig, s legtöbben, 16 ezren, az egyik legnagyobb munkanélküliséggel küzdő térségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jutnak foglalkoztatási lehetőséghez a földeken. Hozzátette: a halmozottan hátrányos helyzetű Nyírségben a legnagyobb a dohánytermő terület, összesen 4000 hektárt ültetnek be május végéig dohánypalántákkal.

Az érdekvédelmi szervezet vezetőjének tájékoztatása szerint az ültetés megkezdésének kedvezett a hétvégi csapadékos időjárás, hiszen az esőben jobban fogannak a palánták. A viharos erősségű szél viszont a homokos területeken betemette földdel a palánták egy részét. Az érintett határrészeken várhatóan kipusztulnak a tövek, azokat pótolni kell, sőt esetenként újraültetésre is szükség lesz.

Bényei Illés kiemelte: megállt a dohánytermő területek eddig tapasztalt csökkenése. Az elnök elmondása szerint 2004-től, 2011-ig mintegy 1.000 hektárral csökkent a dohánytermő terület az országban. A termelői kedv korábban tapasztalt folyamatos romlása most viszont megállt, s ez annak köszönhető, hogy tavaly jó volt a termés, kedvezően alakultak a felvásárlási árak és az európai uniós szerkezetátalakítási támogatást is korábban, már februárban megkapták a gazdálkodók.

A 2011-es termés 20 százalékkal volt nagyobb, hektáronként 1,7 tonna dohánylevelet törhettek le. Az átvételi ár a 2010-es kilogrammonkénti 250 forint helyett pedig minőségtől függően elérte a 350 forintot. Uniós szerkezetátalakítási támogatást hektáronként a Virginia fajtánál 3.900, míg a Burley fajtánál 3.500 eurót kaptak a gazdálkodók, így olyanok is visszatértek az idén a dohánytermesztéshez, akik korábban abbahagyták azt.

A legnagyobb területtel rendelkező Szabolcsban a dohány a főként a homokos területek haszonnövénye, ahol más ültetvényt – a gyümölcsfélék kivételével – gazdaságtalan lenne kialakítani, gondozni – magyarázta Bényei Illés. A dohány kézi munkaerő igénye jelentős, ami a foglalkoztatást javítja a térségben, ahol jelenleg is több mint 60 ezer álláskeresőt tartanak nyilván.

Forrás: MTI

Műszaki hiba vagy karbantartás? Alkatrészek és javítás teljeskörűen Lamborghini, Same, Hürlimann, Deutz-Fahr és fendt traktorokhoz.