Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Megkezdődött a hagymaszüret a Jászságban

2011. augusztus 15.

A korai érésű fajták szedésével a hétvégén megkezdődött a hagymaszüret a Jászságban, az ország második legnagyobb hagymatermesztő vidékén.

A termés jó közepesnek mondható, ahol a növények megkapták a kellő tápanyagot és védőszert, ott a  hektáronkénti átlag várhatóan 350-400 mázsa között lesz, és azok minőségével, eltarthatóságával nem akadhat gond – mondta Túri István, a Jászföld Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési agronómusa az MTI-nek.
A szakember hozzátette: Jászladányban a becslések alapján 60-70 hektáron termeltek étkezési vöröshagymát, ebből 30 hektáron a Jászföld Zrt. integrációjában, a többi területet magángazdák művelték. Az időjárás az idén csak annyiban volt kedvezőtlen, hogy a vetés után egy kívánt esős helyett száraz időszak következett. Ezek a mutatók azonban a 2010-es évhez viszonyítva mindenképpen jónak mondhatók, mert az akkori nagy belvízborítás miatt csak a partosabb részeken lehetett a fűszernövényt termelni.

Túri István tájékoztatása szerint a kilogrammonként felvásárlási ár 80 forint körül indul, de augusztus végére, szeptember elejére, amikor a többi fajta is beérik, érzékelhetően csökkenni fog. Mint megjegyezte, a jászladányi hagyma jó áron való értékesítését az import éppúgy veszélyezteti, mint más zöldségfélék esetében.

A jászsági faluban mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődött meg vöröshagyma-termesztés, a minősége azóta is vetekszik a makói hagymáéval. Vetésterülete azonban folyamatosan csökken, mert az előállítási költségek megnövekedtek, ugyanakkor a felvásárlási ár stagnál. A jól jövedelmező években 400-500 családnak is megélhetést adott a hagyma, egy-egy kiugró esztendőben a termés mennyisége elérte a 40 ezer mázsát is.

Forrás: MTI

Gyári alkatrészek Deutz-Fahr, Same, Lamborghini és Hürlimann traktorokhoz a Lucrus Bt-től. A gépek karbantartását és teljeskörű javítását is vállaljuk.