Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nagyobb az agrárbiztosítási keret az idén

2016. május 19.

Harmadával, 4 milliárd forintra bővül az idén az agrárbiztosítási díjtámogatási keret, mivel azonban a pénz ismét uniós forrásból származik, az összeget csak 2017 elején, az egységes támogatással egy időben folyósítják majd a termelőknek – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-vel. Ez vonatkozik a Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktort használókra is.

deutz-fahr-kistraktor1A szövetség felhívta a figyelmet: a gazdálkodóknak számítaniuk kell arra, hogy a biztosítási díj őszi befizetését követően fél évig előfinanszírozniuk kell az akár több tízmilliós támogatási összeget.

A tájékoztatás szerint az idei díjtámogatásban olyan gazdálkodók részesülhetnek (Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Same és Fendt traktorral rendelkezőket is ideértve), akik május 23-ig az egységes támogatási kérelem kitöltése során jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe szeretnék venni, illetve május 31-ig, de legkésőbb az ajánlat aláírását követő 5 napon belül az érintett biztosítási szerződéseket elküldik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak.

A FBAMSZ szerint évek óta dinamikusan növekszik a támogatott mezőgazdasági biztosítások állománya: míg az induló évben, 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíj, idén várhatóan eléri a 7 milliárd forintot. A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszerben a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát kapják vissza utólagosan.

Amennyiben a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek meghaladják a támogatási keretet, a felosztást biztosítási típusonként eltérő mértékben végzik el. Az A típusba tartozó, szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára kötött csomagbiztosítások esetében, az előző évek gyakorlata szerint, várhatóan változatlanul kifizetik a díj 65 százalékát. A B típusba tartozó jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetében 40-65, míg a többi, C típusú támogatott biztosítások esetében 30-65 százalék közötti lehet a visszatérítés – olvasható a közleményben.

Biztosítással rendelkezőknek is teljeskörűen elérhető Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész a traktor-alkatresz.hu üzemeltetője a Lucrus Hungária Kft. kínálatában.