Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Támad az amerikai szőlőkabóca

2017. augusztus 28.

A kormányhivatalok által végzett felderítés eredményei azt mutatják, hogy az ország legtöbb megyéjében megjelentek az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei, amelyek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazma fertőzést terjesztik – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

20bf231f602e72d66fdbc53a68171cf2A tájékoztatás szerint a rendkívül veszélyes fertőzés terjedése a kártevő rovar elleni védekezéssel akadályozható meg. Ezért a Nébih felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét a fertőzést terjesztő kártevő elleni többszöri védekezés fontosságára. Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt tulajdonosoknak is érdemes lépniük.

Az ország nagy részén ugyanis megjelentek az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) imágói. Mindez azért nagyon veszélyes, mert a kártevő egyedei fejlődésük bármely stádiumában – azaz egész életük során – fertőzőképesek és felelősek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma terjesztéséért.

A Nébih korábbi közlése szerint a kórokozó elleni harcban kiemelt jelentőségű a gondozatlan területek felszámolása. Aki nem teljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, és bírságot is kell fizetnie.

Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet; a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A fertőzést Magyarországon először 2013 augusztusában Zala Megyében észlelték.

 

 

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Lamborghini alkatrész, deutz-Fahr alkatrész teljeskörűen a Lucrus Hungária Kft-től.