Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Négy társaságnál köthető agrárbiztosítás

2014. május 13.

Az eddigi három szereplő – az Allianz, a Generali és a Groupama biztosítók – mellett már az Első Magyar Agrárbiztosítási Ügynökségnél is köthető agrárbiztosítás, közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Az új szereplő az osztrák Hagelversicherung társaság biztosításait közvetíti.

Ezek a biztosítások a Same, Lamborghini, Hürlimann és Fendt tulajdonosoknak is elérhetők, akárcsak a Deutz traktorral dolgozók számára.

Az egységes támogatási kérelemben, e hét csütörtökig igényelhető a biztosítási díjhoz történő hozzájárulás, de akik ezt a határidőt elmulasztják, június 10-ig még jelentkezhetnek, viszont számukra munkanaponként egy százalékkal csökken az elfogadott támogatási összeg – áll a közleményben.

Az idei felhasználható keret 3,3 milliárd forint, ami több mint 6 százalékkal több a tavalyinál – hangsúlyozza a FBAMSZ közleménye. Ez kellő biztosítéknak tűnik arra, hogy a gazdálkodók biztosításaira eső támogatás mértéke idén se csökkenjen a túligénylés miatt, így mindenki megkaphatja a 65 százalék támogatást a biztosítási díjhoz. Ez igaz minden gazdára, így a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt tulajdonosokra is.

Idén a megkötött biztosítást a gazdálkodó helyett már a biztosító is bejelentheti az MVH felé, ha erről a felek a szerződésben rendelkeznek, így csökken a gazdák adminisztrációja.

Továbbra is probléma viszont , hogy a gazdálkodónak október 31-éig be kell fizetnie a biztosítási díjat, a visszatérítés viszont csak 4-6 hónap múlva jelenik meg a számláján. Így sokszor akár több tízmilliós összeget kell a termelőknek előfinanszírozniuk, amire igen kevesen képesek. Ez a gond jelentkezik a Deutz-Fahr, Fendt, Same, Lamborghini, Hürlimann traktorokkal dolgozókra is,

Az ütemezés változtatása, vagy áthidaló lehetőségek megteremtése további jelentős gazdálkodói rétegeket tudna bevonni a konstrukcióba. A biztosítás azért is előnyös, mivel a kárenyhítő alapból is kétszer akkora juttatásra számíthatnak a biztosítottak, mint a biztosítással nem rendelkező társaik.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ)korábbi közleménye szerint ez évtől – a korábbi módozatokhoz képest jóval szélesebb kockázati körre – köthető agrárbiztosítás. Így az kiterjed a jégverésre, a viharkárra, az aszályra, az árvízre és a felhőszakadásra is.

A Generali Biztosító pedig arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy egyazon területen, ugyanarra a növénykultúrára kizárólag egy mezőgazdasági biztosítási szerződés díjához nyújt támogatást az állam. A támogatás feltétele, hogy a biztosítás díját a szerződő gazda megfizesse.

A Lucrus Hungária Kft biztosítással nem foglalkozik, ellenben teljeskörűen kínál alkatrészeket Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorokhoz.

Forrás: MTI