Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Négy új zöldségfajta Kecskemétről

2014. január 13.

Négy új zöldségfajtát fejlesztett ki a kecskeméti Zöldségmag Kft., amely a 219 millió forintot meghaladó költségű beruházáshoz 99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretéből – közölte a társaság az MTI-vel.

Nem ez a cég az egyetlen számos Lamborghini alkatrészt, Same alkatrészt, Deutz alkatrészt vásároló cég nyert pályázatokon pénzt.

A Zöldségmag Kft által 2011-ben elnyert K+F pályázat forrásaiból indított nemesítési program befejeződött, és megtörtént fajtabejelentés is.

A nemesítéssel versenyképes, az éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó hungarikum zöldségfajták kifejlesztésére törekedtek magyar genetikai források felhasználásával.

A projekt keretében egy középérésű, lisztharmat ellenálló zöldborsó fajta, egy kápia típusú paprika, egy magnélküli, sötét héjú görögdinnye és egy rövid tenyészidejű, hajtatási fejes káposzta nemesítése fejeződött be. Az új fajták elsősorban a magyar termelőknek kínálnak alternatívát a cég tájékoztatása szerint.

A termelők között reméljük sok Same, Lamborghini, Deutz-Fahr traktorral dolgozó gazda akad.

A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények alá sorolták őket).

A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta), másnak a szárát (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (brokkoli), gumóját (fokhagyma) vagy éretlen, húsos magvait (zöldborsó, bab). A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett gyümölcsét fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom.

Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg.

Általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, mintsem édes ízűek (néhány kivétellel, mint a rebarbara, sütőtök) vagy az óceániai kultúrákban elterjedt édes burgonya, a „kumara”.

Hazánkban számos Lamborghini, Deutz-Fahr, Same, Hürlimann géppel dolgozó termelő foglalkozik zöldésegekkel. Nekik, és mindenki másnak is teljeskörűen kínálja alkatrészet a Lucrus Hungária Kft., Same, Lamborghin, Deutz, Hürlimann tekintetében.