Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Néhány nap múlva befejeződhet az őszi búza aratása

2012. július 12.

Néhány nap múlva befejeződhet az őszi búza aratása, mivel a gazdálkodók már a betakarítás több mint 60 százalékával végeztek az országban – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter karcagi határszemléjét követően az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

A miniszter hozzátette: az ország kenyérnek valója az idén is megterem, lesz elegendő vetőmag és takarmánynak való is, sőt, mintegy egymillió tonna kivitelre is jut a kenyérgabonából. Az országos termésátlag hektáronként 3,8 tonna körül mozog – a minőség jó, sok helyen kiváló -, így az előző évinél némileg gyengébb, de jó közepes termés lesz az idén őszi búzából.

A búza ára általában 50-55 ezer forint körül mozog, de vannak térségek, ahol már ennél is magasabb az ár – 60 ezer forint körül van tonnánként. Fazekas Sándor minden gazdálkodónak – aki teheti – azt ajánlotta: tárolja a búzát, ne közvetlenül a kombájn mellől értékesítse.

A miniszter szerint ugyanis lesz kereslet a javító minőségű magyar búza iránt a környező és a távolabbi országokban is, mivel az aszály nemcsak Magyarországon csökkentette a termésmennyiséget. Fazekas Sándor ennek ellenére nem számít a kenyér árának emelkedésére, mivel azt a búza – azaz a liszt – árán kívül számos egyéb tényező, például az energia ára is befolyásolja.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kukoricának és a napraforgónak jól jött a csapadék, az utóbbi napok nagy hősége ugyanis nagyon kedvezőtlen volt a tavaszi vetésű növények számára. A növények több helyen megsültek, illetve a kukorica levele már furulyázott, ami a vízhiány biztos jele.

Forrás: MTI

Gyári alkatrészek raktárról Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt és Hürlimann traktorokhoz. A vontatók javítását és karbantartását is végezzük.