Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nem jutott támogatás a magyar zöldség-gyümölcs kivonásához

2014. szeptember 22.

Nem kaphatnak a zöldség-gyümölcs felesleg piacról történő kivonásához biztosított uniós támogatásból a magyar pályázók, miután a termelők megsegítésére szánt 125 millió eurós keretösszeg elfogyott, így a pályázatot Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette – válaszolta az MTI érdeklődésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Így számos magyar gazda, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosoknak is van okuk a szomorkodásra.

Az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségeket a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen.

A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat és felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb célszerű pályázni, mert az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda. Nem számít, hogy kinek milyen gépe van, Same, Lamborghini vagy Deutz-Fahr, Hürlimann, esetleg Fendt traktorral dolgozik.

Az MVH szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását. Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést.

Az Európai Unió a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását – melynek keretében a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek lehettek a kedvezményezettek – támogatta ebből a keretből.

Nincs azonban minden veszve, mert az Európai Unió napokon belül újabb javaslattal állhat elő az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára vasárnap a Kossuth Rádió Krónika című műsorának. Bizakodhatnak a gazdák, azok is, akik Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr, Same traktor alkatrészt használnak.

Feldman Zsolt közölte: ennek tervezete – amelyet a tagállamok már megismerhettek – egy mennyiségi kvótát határoz meg valamennyi tagállam számára az elmúlt évek orosz exportteljesítménye alapján.
A kvóta felhasználásának módjáról a tagállamok szabadon dönthetnek – fűzte hozzá, azzal együtt: a tárca jelenleg a tervezet véglegesítésére vár.

Nem kell várni viszont a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr alkatrészt vásárolni akaróknak, a Lucrus Hungária Kft. teljeskörűen kínálja az említett gépek elemeit. Motoralkatrész, váltó-alkatrész, karosszéria elem, szűrő, olaj, kenőanyag, üveg. Minden egy helyen.