Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nőhet a magyar kézműves sörök eladása

2015. november 4.

Jelentősen növelhető a magyar kézműves sörök eladása mind bel-, mind pedig külföldön – közölte Szűcs László, a Főzdefeszt ügyvezetője kedden az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a magyar kézműves sörök külföldi eladása ma még nem jelentős, ám szeretnék elérni, hogy a magyar kézműves sörexport a jövőben dinamikusan emelkedjen. Többek között ezt is tartalmazza a Főzdefeszt Klaszter új fejlesztési stratégiája. Sőrgyártók között is lehetnek olyanok, akik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr vagy Hürlimann traktort használnak.

A stratégiát kedden ismertették a Főzdefeszt Klaszter és a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) által közösen rendezett gálaesten kedden Budapesten, amelyen átadták az év legfontosabb sörszakmai díjait.

Az ügyvezető elmondta még azt is, hogy a magyar kézműves sörfőzdék piaci fejlődését támogathatja, hogy Magyarországon világviszonylatban is kiváló műnőségű kisüzemi sörgyártó berendezéseket és eszközöket előállító üzem működik, amely termelésének 95 százalékát exportálja. Mindez a magyar kézműves sörök minőségének további javítását is lehetővé teszi. Így kihasználható mind a hazai, mind a külföldi kézműves sörpiacban rejlő lehetőség. A sörgyártás során is szerepet kaphatnak a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorok, de Fendt gépek is feltünhetnek.

A Főzdefeszt 2011-ben született azzal a céllal, hogy átrajzolja a magyar sörkultúrát, helyet teremtsen benne a kis sörfőzdéknek, a sokféleségnek, és a sörgasztronómiának. Az azóta eltelt 5 üzleti évben 10 Főzdefeszt volt, melyre évi 60-80 ezer érdeklődő látogat ki. A magyar kézműves sörfőzdék a becslések szerint évente mintegy 150-200 ezer hektolitert állítanak elő. Most az országban mintegy 40-50 kézműves sörfőzde működik.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége a vezető hazai sörgyártók érdekképviseleti szervezete. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Zrt. négy magyarországi gyárban összesen 6,2 millió hektoliter sört termeltek 2014-ben – tájékoztattak a szervezők.

Tudta?

A wikipédia szerint a sör (vagy régiesen ser, serital) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja egy Szudánban kiásott, közel 7000 éves edény, amelyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, mikor készítettek először sört, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is főzték a Kr. e. 5. évezredben.

A sörfőzés hagyománya nagyban kapcsolódik a kolostorokhoz. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben fizették meg, illetve a szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem tilos a böjt alatt sem. A szerzetesek sokat javítottak a sörfőzés technikáján, úgy tartják, hogy ők terjesztették el Nyugat-Európában a komlót a sör ízesítéséhez.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Traktorjavítás országosan.