Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nőtt a kalászos gabonák termésmennyisége

2014. szeptember 19.

2013-hoz képest 6,1 százalékkal több, 7,2 millió tonna kalászos gabona termett 2014-ben, a tavalyinál 3,1 százalékkal nagyobb területen – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Mint írják a növekedést elsődlegesen a kedvező időjárás tette lehetővé, de emelkedtek a termésátlagok is. A termésátlagok a rozs kivételével felülmúlták az előző évi adatokat.

A Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorral dolgozó gazdáknál is lehet növekedés a gabonák termésmennyisége tekintetében.

A legjelentősebb kalászos, a búza termésmennyisége 5,2 millió tonnával az elmúlt öt év átlagát 23 százalékkal, az előző évi mennyiséget 3,5 százalékkal haladta meg 2014-ben. A termésátlag hektáronként 4,71 tonna volt, a gabonát 2 százalékkal nagyobb területről, 1,112 millió hektárról takarították be.

Rozst ebben az évben közel 33 ezer hektáron, a tavalyinál 2 ezer hektárral kisebb területen arattak. A 95 ezer tonnás termés a 2013. évihez képest 13 százalékkal mérséklődött, miközben a hektáronként 2,91 tonnás termésátlag 5,2 százalékkal csökkent.

Átlagosan 4,45 tonna árpát takarítottak be 288 ezer hektárról, az előző évinél 10 százalékkal nagyobb területről. A betakarítás során számos helyen tűntek fel, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépek.

A 10 százalékkal magasabb termésátlag 1,279 millió tonnát, a tavalyinál 20 százalékkal nagyobb termést hozott. Őszi árpából 14 százalékkal, tavaszi árpából 43 százalékkal kevesebb termett, mint 2013-ban.

A zabból 50 ezer hektárról, a tavalyinál 1,5 százalékkal kisebb szántóföldi területről összesen 137 ezer tonnát, az előző évinél 4 százalékkal többet takarítottak be. Az átlagos hozam hektáronként 2,71 tonna volt, 5,4 százalékkal emelkedett 2013-hoz képest.

A tritikálé betakarított területe 123 ezer hektár volt, ami 4,4 százalékkal haladta meg az előző évit. A learatott termés mennyisége 488 ezer tonna volt, amely 6,3 százalékkal magasabb, mint 2013-ban. A hektáronként 3,96 tonnás termésátlag 1,8 százalékkal nőtt.

A nagyobb területeken elképzelhetetlen lenne a munka gépesítés nélkül, ezért számos gazda vet be traktorokat, köztük Same, Lamborghini, Hürlimann, esetleg Deutz-Fahr vagy Fendt gépet.

Tudta?

A gabona azoknak a perjeféléknek az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők fogyasztja az emberiség. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik.

Az első gabonafélék gyűjtögetése a kőkörszakban kezdődött, amikor a vadászok étrendjüket egészítették ki a fűfélék magjaival. 23 ezer évvel ezelőtt a Genezáret-tó vidékén élő kőkorszaki emberek a hús mellett fűmagokat, mandulát, pisztáciát, fügét, vad olajbogyót is fogyasztottak. Az anatóliai Catal Hüyük neolitikus településén a kutatók előzetes DNS vizsgálata szerint 8500 éves termesztett gabonamaradványokat találtak.
Az ember első szerszámainak egyike a gabonafélék aratásához használt sarló volt. Már az őskorban szükségessé vált az egyre nagyobb gabonatermés érdekében hegyes csontokkal és faágakkal a termőföld fellazítása. Ma erre a célra gépeket használnak. A földművelés során elsőrangú szerepe lett a traktoroknak, közöttük a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépeknek.

Forrás: MTI, Wikipédia