Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nyúltenyésztési mintaprogram hátrányos helyzetű településeken

2011. október 15.

Országszerte tizenkét település mintegy kétszáz hátrányos helyzetű családját vonták be abba a nyúltenyésztési mintaprogramba, amellyel a háztáji állattartásra ösztönöznék a résztvevőket.

Samók Gyula, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakál polgármestere a településen a projekt pénteki megnyitóján ismertette: az önkormányzat és két szövetkezet, valamint vállalkozók indították a programot. A résztvevő hátrányos helyzetű családok ketreceket, takarmányt és nyulakat kapnak, majd oktatást szerveznek nekik az állattartásról.

A program abból a szempontból nem új, hogy Körösszakál már 14 éve sikeresen folytat hasonló programot a tejtermelésben – közölte a polgármester. A mostani programban a családokat egy bizottság választotta ki szociális szempontok alapján. Fontos volt, hogy olyan hátrányos helyzetű családok vehessenek benne részt, ahol van legalább egy 10 és 16 év közötti gyermek, hiszen az ő oktatásuk hosszú távon lehet eredményes. A bizottságokban az önkormányzat mellett a helyi cigány kisebbség és nyúltenyésztésben jártas szakmai partnerek is részt vettek – magyarázta a polgármester.

Samók Gyula bejelentette: a családonkénti négy nőstény és egy bak nyúl szaporulatából jövőre kiterjesztenék a programot a bihari térség további tíz településén. Jelenleg ezen a területen Körösszakál mellett Bojt vesz részt a programban. Amennyiben ez megvalósul, úgy a tíz településen egy-egy projektmenedzser felügyelné a gazdálkodást, ami ily módon a jövőben tovább bővülhet.

Tóth Attila, a megyei közgyűlés alelnöke szerint a húszmillió forintos program munkára ösztönöz és háztáji gazdálkodásra szoktatja a résztvevőket. “Nem normális, hogy a vidékiek a városokba járnak bevásárolni olyan termékekből, amiket otthon is előállíthatnának” – mondta. Megítélése szerint közvetetten a közbiztonságra is pozitív hatást gyakorolnak a hasonló programok, hiszen a bűnözés egyik legfőbb kiváltó okát, a mélyszegénységet lehet velük felszámolni.

Mint mondta, Hajdú-Bihar megyében jelenleg nem jelentős a nyúltenyésztés. A jelenlegi négymilliós állományt néhány éven belül szeretnék megduplázni. “A nyúl nem igényel annyi munkát, mint például a szarvasmarha, nem kell hajnalban kelni és ellátni. A húsa kevés koleszterint tartalmaz és ezek mellett szapora is” – sorolta az előnyeit.

Forrás. MTI

Same, Hürlimman és más nyugati típusú traktorokhoz alkatrészek a Lucrus Bt.-től. Cégünk a gépek teljeskörű javítását is vállalja.