Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Októberben kezdődhet a licitálás az állami földekre

2015. szeptember 30.

Várhatóan októberben kezdődhet a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre; a liciteket az idén december 31-ig be is kell fejezni – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Az árverésen részt vehetnek Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorral rendelkező gazdálkodók is.
Jakab István aláhúzta: a Magosz azt tartja jónak, ha a termőföld “tisztán, átlátható módon” azok tulajdonába kerül – a jelenleg hatályos földforgalmi törvény alapján -, akik gazdálkodnak, földművesek. Hangsúlyozta, hogy a mintegy 350-380 ezer hektár értékesíteni kívánt állami föld eladása során “nem lesz semmiféle trükk”.

A célkitűzés az, hogy a termőföld stabilan és véglegesen a magyar gazdák ( akár Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajok) tulajdonába kerüljön, úgy, hogy az adásvétel folyamatának minden szakasza jogilag ellenőrzött keretek között történjen, és mindenki – aki a földforgalmi törvény feltételeinek megfelel – részt vehessen a licitáláson – mondta.

A kikiáltási ár a helyben szokásos földár plusz 10 százalék lehet. Emellett a föld adásvétele csak akkor történhet meg, ha azt 60 napig kifüggesztették – azaz mindenki, aki akarta láthatta, értesülhetett róla -,és a vevő bizonyította úgynevezett földszerző képességét. Ez utóbbi kívánalomnak való megfelelést a hatóságok megvizsgálják.

Magosz elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy a mezőgazdaságban hosszú távú beruházások történjenek. Ezek pedig biztonságosan csak saját tulajdonú földön lehetségesek.

Az MTI kérdésére Jakab István közölte: nem értékesíthető állami tulajdonú eredő és erdővel érintett terület, valamint természetvédelmi terület sem. Hozzátette: azok, aki szeretnének földet vásárolni, de nincs elegendő pénzük, hitelt kaphatnak.
A konstrukció kidolgozásán a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) dolgozik. Az elképzelések alapján 20 év lenne a futamidő, 2,5 százalékon belüli a hiteldíj-mutató, ugyanakkor húszéves elidegenítési és terhelési tilalom alatt is állna a megvásárolt állami föld. Ha bajba kerül valaki, a Nemzeti Földalap (NFA) garantálja a visszavásárlást – mondta.
Nincsenek tehát kizárva azok, akik netán egy Deutz-Fahr traktorra, vagy Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Same gépre ruháztak be mostanában.
A Magosz elnöke arról is beszélt, hogy a mostanihoz hasonló támogatási mértékre várhatóan 2020 után az uniós közös agrárpolitika keretében nem lehet számítani. Ezért a rendelkezésre álló forrásokat a magyar gazdálkodóknak a leghatékonyabban kell felhasználniuk.

Akik Same alkatrészt, Lamborghini alkatrészt, Hürlimann alkatrészt, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrészt keresnek a Lucrus Hungária Kft-nél megtalálják.