Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Orbán: vége a külföldiek termőföldszerzésének és a zsebszerződéseknek

2012. október 14.

Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi “a zsebszerződéssel kilopott földet”, megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Cegléden, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán.

“Ha nem hátrálunk meg, ha nem hagy el az erőnk”, 2013-ban olyan változások történnek a magyar mezőgazdaságban, amelyekre 50-100 éve nem volt példa – jelentette ki a kormányfő a parlament előtt fekvő új földtörvényre utalva. A jogszabály modern agráriumot teremt majd, a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt – fogalmazott a ceglédi művelődési központ színháztermét megtöltő fiatal gazdák előtt.

A külföldiek termőföldszerzéséről szólva Orbán Viktor nyomatékosította: az új földtörvénnyel ez “be van fejezve, nincs, nem lesz”. A kabinet ugyanazokat a mechanizmusokat alkalmazza majd, mint Franciaország és Ausztria. “Aki a nyugati határszélről jött, az menjen át az osztrák területre, és próbálkozzon meg” ott a termőföldvásárlással; egy négyzetmétert nem tud majd venni – mondta.

A földtörvény céljai között említette “a zsebszerződéssel kilopott földek” visszaszerzését is, ugyanis bár újakra nincs lehetőség, de a régi zsebszerződéseket is ellenőrzés alá veszik, és megszüntetik őket – tette hozzá. A jogszabály harmadik fontos eleme, hogy megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól, továbbá – folytatta a miniszterelnök -, “korlátozzuk és visszametsszük a nagybirtokot”, a birtokarányok módosításának célja pedig a középbirtokosság megerősítése.

Orbán Viktor előadásában szorgalmazta azt is, hogy folytatódjon az állami földbérletek megújítása. A kormányfő üdvözölte az agrárkamara újjáalakítását, az érdekképviselet ideiglenes vezetőjét, Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselőt pedig arra kérte, nagyarányú változásokat hajtson végre. “Minél nagyobb a változás, annál nagyobb a bónusz” – jegyezte meg.

Beszélt a keleti nyitás politikájának az agráriumot érintő részéről is, és beszámolt arról, hogy két év alatt 70 százalékkal nőtt az élelmiszer-ipari export Oroszországba. “Ez a keleti nyitás (…), el kell adni, amit megtermelünk” – magyarázta.

Bejelentette továbbá, hogy döntött a kormány az öntözési hivatal létrehozásáról, mert új alapokra kell helyezni a mezőgazdasági vízgazdálkodást.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a kormányzat meg akarja erősíteni a fiatal gazdatársadalmat és elkötelezett a fiatalok támogatása mellett. Fontosnak nevezte, hogy az új közös uniós agrárpolitika kialakítása nyomán a fiatal gazdák minél nagyobb arányban részesedjenek majd a támogatásokból. Kitért arra: az egyik cél, hogy a jövőben minél többen válasszák az állattartást és a munkaintenzív területeket.

Hozzátette, hogy 2013 végéig a fiatal gazdákat segíti a Magyar Fejlesztési Bank agrárfejlesztési hitelprogramja. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv agrárhitelekre vonatkozó módosítása segítségével pedig azok a pályakezdő gazdák, akik nem részesültek indulótámogatásban, kedvezményes hitelt igényelhetnek, legfeljebb 40 ezer eurós támogatási plafonnal.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a fiatal gazdák által benyújtott pályázatok tapasztalatairól és az őket érintő új közösségi agrárpolitikáról (KAP) szólva elmondta: a tartalmi és formai hibák miatt számos pályázat nem felelt meg a követelményeknek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tapasztalataik szerint sokan túlvállalják magukat, ezért azt kérte: még a nyertesek is gondolják végig alaposan, mit vállalnak.

Búsi Lajos, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a mostani időszakot illetően a cél az, hogy egyetlen cent se maradjon bent az agrárkasszában, a nemzeti oldalon pedig rendelkezésre áll a pénz. A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a vidékfejlesztéshez tartozik a falumegújítás is, és “az életkörülmények javításának otthontartó ereje van”.

Jakab István, a Magosz elnöke, a parlament alelnöke beszédében úgy fogalmazott, az új földtörvény a jövő alapja, azt úgy kell elfogadni, hogy az az elkövetkező időszakban a vidéken élők számára biztonságot jelentsen; a törvény a helyben lakó gazdák érdekében születik meg.

Arra kérte a szereplőket, hogy a helyi földbizottságoknak legyen súlyuk, emellett az összefogás fontosságát hangsúlyozta. “A régi tagállamokban a gazdák sikerének egyik titka, hogy megszervezik magukat, s ha összefog a magyar gazdatársadalom, akkor sikerre vagyunk ítélve” – hangsúlyozta.

Kis Miklós, a Magosz ifjúgazda-tagozatának elnöke kifejtette: örömmel fogadták, hogy két évvel ezelőtt megjelent az ifjú gazdálkodók életpályamodellje, azonban úgy vélik, hogy a folyamat megrekedt. A fiatalok azt szeretnék, ha a finomítások után az eddigieknél sokkal nagyobb lehetőségeket kapnának a birtokok megalapozására, növelésére – mondta.

Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara ideiglenes elnöke kiemelte: nem halasztható az agrárbank elindítása, hiszen jelentős tőke- és forgóeszközhiánnyal kell megküzdeni. Hangsúlyozta, hogy a kertészeti ágazat kivételével 30-40 hektár nem biztosítja a megélhetést, ehhez – véleményük szerint – 150 hektáros birtokra van szükség.

Forrás: MTI

Fiatal és idős gazdáknak egyaránt: traktor alkatrészek Same, Deutz-Fahr, Fendt, Hürlimann, Lamborghini márkákhoz. Teljeskörű javítás és karbantartás országszerte. A Lucrus Hungária Kft. a gépek elektronikai javítását is végzi