Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Összehangolnák a vetőmag ágazat működését

2012. január 25.

Országos szervezetbe tömörítenék a vetőmag ágazat állami szereplőit a nemesítés, a fajtafenntartás és a minősítés rendszerének összehangolása érdekében – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden, Törökszentmiklós-Szenttamáson.

Fazekas Sándor a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmagüzem-fejlesztésének átadásán elmondta: ez része annak a szerkezeti korszerűsítésnek, amely jelenleg Magyarországon, ezen belül az agráriumban is zajlik, és amelynek célja az ésszerűbb működés megszervezése, az erőforrások hatékonyabb felhasználása, illetve a versenyképesség javítása.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar vetőmag Magyarország stratégiai terméke, amelynek előállítása jelenleg is több ezer családnak biztosít megélhetést. Az ágazat bővítése nemzetgazdasági, egyben – az élelmiszerbiztonság szempontját tekintve – nemzetbiztonsági érdek is – húzta alá.

Kifejtette: ez a célja annak az országos sajtókampánynak is, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011 decemberében indított útjára Bács-Kiskun megyében – emlékeztetett rá a politikus hozzátéve, hogy a vetőmag-termelés a magyar gazdaság legsikeresebb ágazata, mely egyben az Európai Unió 3. és a világ 9. legjelentősebb exportőrének számít.

A VM dolgozik a termelés fellendítéséhez szükséges jogi környezet kialakításán és a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés átfogó koncepcióján – közölte a miniszter.

Fazekas Sándor kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az elmúlt év őszén 65 ezer hektárnyi földet jelöltek ki hasznosításra. Újabb területek bevonására azonban a szerződéses és tulajdonviszonyok rendezése miatt csak fokozatosan nyílik majd lehetőség. Minden parcella egyenkénti felülvizsgálatot igényel, melyet a földalap és a földügyi biztos végez – mondta a miniszter.

A teljes egészében magyar tulajdonú Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmagüzemének korszerűsítéséről szólva a tárcavezető kijelentette: az összességében közel 1 milliárd forintból megvalósult projekt beleillik a nemrégiben elkészült kormányzati vidékstratégiába, hiszen növeli a térség megtartó képességét és szavatolja az élelmiszerbiztonságot.

A beruházás részleteiről Polgár Gábor üzemvezető az MTI-nek kifejtette: a 2009-ben kezdődött és két lépcsőben elkészült modernizáció eredményeként az 50 éves létesítmény megújult és világszínvonalú gépsorral gyarapodott. Ez duplájára növelte a komplexum eddigi kapacitását, így a komplexum már évente mintegy 5.000 tonna hibridkukorica vetőmag előállítására képes.

Hozzáfűzte: a fő profilnak számító és Európa számos országába exportált termék gyártása mellett ráadásul az új technológia lehetővé tette a termékpaletta szélesítését is. Így a napraforgó és a kalászosok mellett a cég terveiben egyebek mellett borsó, olajretek, zab, bükköny és mustár vetőmag termelése, illetve feldolgozása is szerepel – jelezte a szakember.

Forrás: MTI

Same, Hürlimann, Fendt alaktrészek teljeskörűen a Lucrus Hungária Kft.-től. Cégünk a gépek javítását és szervizelését is végzi.