Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Precíziós gazdálkodás már egymillió hektáron

2015. december 1.

Magyarországon a precíziós gazdálkodást, vagyis az informatikai helymeghatározáson, agrár GPS-rendszeren alapuló szántóföldi növénytermesztést jelenleg már több mint egymillió hektáron alkalmazzák – mondta a KITE Zrt. vezérigazgatója Budapesten sajtótájékoztatón. Számos olyan gazdálkodó alkalmazhat ilyet, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorral dolgoznak.

ontozes_locsoloas2Szabó Levente hozzátette: az informatika magas fokú alkalmazásán alapuló technológiát több, mint ezer gazdálkodó használja a napi gyakorlatban. A precíziós gazdálkodás ugyanis Magyarországon is lehetővé teszi, hogy a műszaki, az informatikai, és a szántóföldi növénytermesztés technológiai megoldásainak együttes használatával hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék a munkát ebben a mezőgazdasági ágazatban. Mindez pedig úgy érhető el az új technológia alkalmazásával, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások teljesítését is segíti a módszer.

A vezérigazgató elmondta: a helymeghatározáson alapuló technológia használatával a táblák művelése során az átfedések, vagy kihagyások – szinte – teljes mértékben elkerülhetők. Az inputanyag – így a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szerek – kijuttatása a szántóföldre célzottan, azaz differenciált, sőt akár pozícionált módon történik.

Emellett a munkaműveletek száma szintén csökkenthető, az erő- és munkagépeket (Same, Lamborghini, Deutz-Fahr vagy Hürlimann, Fendt traktorokat is) optimális módon lehet használni, az úgynevezett kapcsolt menetek alkalmazásán keresztül. Így az üzemanyag megtakarítás mellett nagyobb területi teljesítmény érhető el. Az erő- és munkagépek hatékonyabb üzemeltetése pedig az optimális időben való munkavégzést biztosítja.

A munkaműveletek során a motoros gépek – például a traktorok, a kombájnok, az önjáró permetezőgépek – dokumentációs tevékenységet is folytatnak. Az így keletkezett adatokat a helymeghatározás segítségével térképen ábrázolni lehet. Mindezek pedig a felhasználók további döntéseit segíthetik például az üzemanyag-fogyasztási-, a domborzati-, a hozam- és jövedelemtérképek segítségével.

Ezeknek és külső adatforrásoknak (ilyenek például a precíziós talajvizsgálati térképek) a felhasználásával el lehet készíteni a differenciált kijuttatási térképeket a műtrágya, a vetőmag és a növényvédő szerek esetében. A precíziós gazdálkodás segítséget nyújthat még a domb- és hegyvidéki területeken az eróziós talajpusztulás megelőzésében.

A módszer alkalmazása a szakértők szerint – a táblák alakjától függően – mintegy 5-8 százalékos inputanyag megtakarítást eredményez. Míg a precíziós gazdálkodás bevezetése üzemi szinten 10-15 százalékos költségcsökkenést eredményez. A KITE tervezi, hogy a módszer hatékony alkalmazását segítendő komplex szaktanácsadási rendszert vezet be.

Annak érdekében pedig, hogy a mostaninál is többen használják a gazdálkodók (Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosok is) versenyképességét növelő gazdálkodási módszert, a KITE Zrt. kezdeményezésére nyolc magyar, vagy Magyarországon képviselettel rendelkező gazdasági, illetve oktatási szervezet – a Debreceni, illetve a Miskolci Egyetem, a Bayer CorpSciene, a Down AgroScience, a Pannonia Ethanol Zrt., továbbá a Holstein Genetika Kft. – stratégiai megállapodást írt alá hétfőn Budapesten.

Tudta?

A hektár (jele: ha) az ár százszorosa, földterület fizikai méretének méréséhez használt mértékegység. Nem része az SI mértékegység-rendszernek, de használható, mint SI mértékegység konstansa. Hasonlóan más, nem SI mértékegységekhez (az idő (perc, óra, nap), a térfogat (liter) és a tömeg (tonna)), a hektár használatát is elfogadta a Szabványügyi Hivatal.[1]

1 ha = 10 000 m² = 104 m² = 0,01 km²

Egy hektár egy 100×100 méteres területnek felel meg. A hektár mértékegységet elterjedten használják a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a várostervezésben. Elterjedtségét indokolja, hogy emberi léptékekkel arányos érték, a négyzetméter és a négyzetkilométer közötti milliószoros eltérést jól kitölti.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Teljeskörű alkatrészellátás és javítás!