Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Problémákat okoz az őszi munkákban a sok eső

2014. szeptember 16.

A sok eső problémákat okoz az őszi betakarítási, vetési és talaj-előkészítési munkákban; a napokban lehullott csapadék mennyisége helyenként többszörösen meghaladta a sokéves átlagot, ami az ország minden tájegységében problémát jelent, de eloszlása nagy ingadozást mutat akár egy megyén belül is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI érdeklődésére hétfőn. Az eső megnehezíti a földeken dolgozó traktorok munkáját is, legyen az Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktoroknak is.

A NAK szakmai igazgatóságának összefoglalója szerint a szántóföldi növénytermesztésben az őszi vetésű növények többségének – őszi árpa, őszi búza, rozs, tritikálé – vetése még az elején tart. Az őszi káposztarepcét azonban az országban mintegy 40 százalékos arányban már elvetették. A sok csapadék jelentős károkat okoz és okozhat a vetésekben, és sok helyen a belvíz is megjelent a táblákon – jelzik a szakemberek.

Az esőzések miatt le kellett állítani a talaj-előkészítési munkákat, vagyis a magágy-készítést és az őszi mélyszántást, ez a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt traktorokra is igaz. A kukorica, cukorrépa, szója betakarítása még az elején tart, a burgonya közel felét, a napraforgó több mint 10 százalékát betakarították. A nagy mennyiségű eső és a belvizes területek nagy gondot okozhatnak a betakarításban is, mivel a felázott területeket munkagépekkel gyakorlatilag nem lehet megközelíteni – írták.

A napraforgó esetében a csapadék kedvez a különféle gombabetegségeknek, ami miatt szükség van a fokozott növényvédelemre. A burgonyánál a télállóság, eltarthatóság szempontjából rontja a minőséget a nagy mennyiségű eső.

A csapadék mennyisége kihatott a késői érésű alma- és körtefajták fejlődésére is, mivel felerősödött a varasodás. A diónál és a mogyorónál szintén fennáll a fertőzés veszélye a szeszélyes idő miatt, főként az almamoly ellen kell védekezni. A szőlőnél a csapadékos idő miatt erős lisztharmat- és peronoszpóra-fertőzés tapasztalható, emellett a sérült szemeken megjelent a szürkerothadás is – olvasható az összefoglalójában.

Érdemes a védekezésre több hangsúlyt fektetni, a folyamatokban használhatók Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok is.

Tudta?

Az eső a csapadékok egy olyan formája, ami különálló vízcseppekben, folyékony halmazállapotban hullik a Föld felszínére a felhőkből. Ennek ellenére nem minden eső éri el a felszínt; némelyik elpárolog, mialatt a száraz levegőtömegen keresztül esik. Ez a folyamat gyakran játszódik le a meleg és száraz sivatagi területeken.

Az eső fontos szerepet játszik a víz körforgásában. Ennek során a tengerek és egyéb vizek párolognak, az elpárolgott víz felhőkbe tömörül, majd visszahullik a felszínre, ahonnét a gyakorlatban patakok és folyók segítségével jut vissza a kiindulási helyére.

Az eső ugyan megnehezítheti a mezőgazdaságban dolgozók életét, de alapvetően szükséges a növénytermesztésben. A gépekre is feltétlenül szükség van, így a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokra is.

Forrás: MTI?, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu