Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Rekordmennyiségű víz ment tavaly öntözésre

2014. július 17.

Rekordmennyiségű vizet használtak öntözésre tavaly Magyarországon a gazdaságok – írta a Napi Gazdaság. Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt traktorral művelt területeken is öntöztek.

A lap csütörtöki számában az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése alapján azt írta, hogy az öntözésre használt víz mennyisége 232 millió köbméter volt, 7 százalékkal több az előző évinél. Ennyi vizet még soha sem használtak öntözésre Magyarországon.

Az intézet kutatása megállapítja, hogy az évről-évre szélsőségesebb időjárási viszonyok a csapadékeloszlást is kiszámíthatatlanná teszik, ez pedig az öntözés felé tereli a mezőgazdaságot, ennek ellenére az öntözött területek aránya mindössze 1,4 százalék Magyarországon.

Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosoknak is problémát jelent az aszályos idő.

Tudta?

A víz a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O (dihidrogén-oxid). Olvadáspontja: 0 °C, forráspontja: 100 °C 101,3 kPa nyomáson. Egészen -48 Celsius fokig túlhűthető.[5]. A víz megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólusmolekulák alkotják. A víz egy amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

Forrás: Napi Gazdaság, Wikipédia