Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

150 milliárd gazdaságfejlesztésre Észak-alföldi régióban

2013. október 10.

150 milliárd forintos európai uniós támogatást ítéltek meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében Az Észak-alföldi régióban. Az összeg még a jelenlegi uniós költségvetési ciklusra vonatkozik – közölte Milos Katalin, a MAG Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója szerdán Debrecenben.

Eddig 133 milliárd forintról kötöttek szerződést, és 83 milliárdot fizettek ki a vállalkozásoknak – tette hozzá a szakember a Világgazdaság és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Korszerű szervezet, versenyképes vállalat címmel rendezett roadshow-ján.

Országosan ugyanebben az időszakban 1045 milliárd forint támogatást hagytak jóvá a pályázóknak, ebből 964 milliárdra kötötték meg a támogatási szerződést, 576 milliárdot pedig kiutaltak a nyerteseknek – ismertette Milos Katalin. (A sikeresen pályázók között bizonyára voltak Lamborghini, Same, illetve Deutz traktort használó gazdálodók.)

A szakember elmondta azt is, hogy ebben az évben 6549 gazdaságfejlesztési pályázat érkezett a MAG Zrt-hez, a pályázóknak 183 milliárd forint támogatást ítéltek meg, s 133,5 milliárdról kötötték meg a támogatási szerződést. A nyerteseknek a kifizetések az év végéig megtörténnek.

Miklóssy Ferenc, a hajdú-bihari kamara elnöke szerint a következő években legalább tízezer, az átlagos európai termelékenységet elérő vállalkozásnak kellene kialakulnia, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) termelékenysége ugyanis a régióban jelentősen elmarad még az uniós átlagtól jelenleg.

A kamarai vezető a térségbeli gazdaságfejlesztés prioritásait a magas hozzáadott értéket képviselő iparágak, illetve szolgáltatások számának növelésében látja. Példaként említette a mezőgazdasági tartalékokat, a funkcionális élelmiszertermelést, az egyetemi kutatásokra épülő gyógyszeripari, mikrobiológiai, környezetipari és informatikai fejlesztéseket.

Létjogosultsága van a térségben az egykor nagy hagyományokkal rendelkező feldolgozóipar – cukor-, bőr-, húsipar, mezőgazdasági gépgyártás – újraindításának is – állapította meg Miklóssy Ferenc.

Az Észak-Alföld a hét magyarországi statisztikai régió egyike; az ország északkeleti részében helyezkedik el. Régióként Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket foglalja magába. A régió szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja Debrecen.

A régió első megjelenési formája Prinz Gyula közlekedésföldrajzra alapozott munkájában jelent meg először, hasonlóan a többi mai régióhoz. Az általa Debrecen központtal elképzelt régió a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyét, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti, és Békés megye északi felét foglalta magában.

A tervezési-statisztikai régió mai kialakítása az Országos területfejlesztési koncepció elfogadásának keretén belül történt meg végül, 1998-ban.

A régió határainak, s egyúttal Magyarország közigazgatásának jövője ma még bizonytalan. Az Észak-alföldi régió határainak módosítására való igény talán itt jelentkezik leggyakrabban a 7 tervezési-statisztikai régió közül, ami leginkább Jász-Nagykun-Szolnok bizonyos részeinek más régióhoz való csatolásában merül fel, azok közlekedési és gazdasági orientálódása miatt.

Az Észak-Alföld régióban is számos ügyfele van a Lucrus Hungária Kft.-nek, ahogy az ország egész területén. Nekik gyári alaktarészeket kínálunk Lamborghini, Same, Deutz-Fahr és Hürlimann gépek vonatkozásában. Végezzük a traktorok karbantartását és javítását. Szűrők, olajak, mechanikai és elektronikai alkatrészek egyaránt elérhetők kínálatunkban.

Forrás: MTI, Wikipédia