Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

40 százalékkal több kukorica idén

2013. október 11.

40 százalékkal lehet több idén a kukoricatermés a tavalyinál Magyarországon a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) becslése szerint.

Vancsura József, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kukorica betakarítása a hónap elején kezdődött az országban és várhatóan november elején fejeződik be. A gazdálkodóknak (Same, Lamborghini, Deutz traktort használók is)több mint 1,1 millió hektárról kell betakarítaniuk a termést. A termelők eddig a termőterület mintegy 20-25 százalékán végeztek a betakarítással.

Az átlaghozam hektáronként 5-6 tonna között lehet. Így a GOSZ becslése szerint biztosan legalább 6 millió tonna kukorica kerülhet a magtárakba. A termelők abban reménykednek, hogy akár egy optimistább termésbecslés is valóra válhat és az idei kukoricatermés elérheti a 6,7 millió tonnát is.

A nagyobb mennyiség azért volna kedvezőbb a GOSZ elnöke szerint, mivel az idén mintegy 50 százalékkal alacsonyabb az ár a tavalyinál. A múlt évben egy tonna kukoricáért átlagosan mintegy 60 ezer forintot lehetett kapni tonnánként, ám az idén ez 40 ezer forint. Az árakat a világpiaci árak határozzák meg Magyarországon is – tette hozzá.

A termés fedezi a mintegy 4 millió tonnára rúgó belföldi takarmányszükségletet. A többletet pedig ipari feldolgozásra, illetve kivitelre lehet eladni – mondta Vancsura József.

A kukorica vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé (Zea mays) a perjefélék családjába tartozó, lágy szárú, egylaki, váltivarú, egynyári növény. Két méter magasra is megnő, csöves szemtermést hoz. Amerikában őshonos, Európába a gyarmatosítással került. Onnan a 16. században a spanyol, portugál kereskedők vitték, terjesztették el Ázsiába, Afrikába. A hollandok, angolok kezdték termeszteni később Ausztráliában. Ma a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.

Ez a háziasított növény önmagában szaporodásra képtelen. Magjai nagyméretűek és túl sok van belőlük, ezért a lehulló magvakból kikelő csírák egymást fojtják meg. A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre. A kukorica ősének tekintetében két alapvető elmélet létezik. Az egyik szerint a Mexikóban és Közép-Amerikában honos egynyári teozinte (Zea mexicana) nevű pázsitfűféle az őse. 1959-ben Paul C. Mangelsdorf ettől teljesen eltérő elméletet vetett fel, miszerint minden mai kukorica a pelyvás kukorica azóta kihalt vadon termő fajtájából jött létre.

Ezen elmélet szerint az egynyári teozinte is a pelyvás kukorica és a tripsacum nevű pázsitfű hibridizációjával alakult ki. Mangelsdorf 1979-ben az évelő teozinte második faja (Zea diploperennis) felfedezésével módosította elméletét. Eszerint a mai kukoricák és az egynyári teozinte is a pelyvás kukorica és az évelő teozinte hibridizációjával alakult ki.

Ha kukoricával foglalkozik, ha búzával alkatrészre szüksége lehet gépeihez. Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorok esetében a Lucrus Hungária Kft a segítségére van. Gyári alkatrészek raktárról. Gépjavítás rövid határidővel országosan.

Forrás: MTI, Wikipédia