Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nőhet az Oroszországba irányuló agrárexport

2013. október 15.

Aa következő három-négy évben az Oroszországba irányuló magyar agrárexport 15-20 százalékkal nőhet a vidékfejlesztési miniszter szerint. Magyarország elsősorban minőségi termékekkel, prémiumkategóriás árukkal szerezhet piacot.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren számolt be újságíróknak a moszkvai Arany Ősz elnevezésű orosz élelmiszeripari kiállításról, ahol az idén Magyarország volt a díszvendég.

Elmondta: az orosz piacon jelentős a kereslet a magyar prémium agrártermékek és élelmiszerek iránt. (ezeket többek között olyan gazdák állítják elő, akik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr traktort használnak). Keresik az orosz vásárlók a prémiumkategóriás magyar borokat, konzerveket, igény van a magyar vetőmagokra, továbbá a szarvasmarha tenyészállatokra, és érdeklődnek állattartó telepek létesítése, valamint a magyar édesvízi akvakultúra eredményei, a kecsketartási tapasztalatok iránt is.

Így Fazekas Sándor szerint az orosz piac, akár ugyanazt a szerepet is betöltheti a magyar élelmiszerkivitelben, mint a múlt század 70-es, 80-as éveiben. Most azonban minőségi termékekkel, prémiumkategóriás árukkal szerezhet piacot Magyarország.

A magyar-orosz agrárdiplomácia története legnagyobb sikerének nevezte Fazekas Sándor azt a tényt, hogy a mostani Arany Ősz Kiállításon meglátogatta a magyar standot Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter társaságában. “Magyarország a kiállításon a magyar föld legjavával mutatkozott be” – mondta. A magyar mezőgazdaság teljesítményének egyértelmű elismerését jelenti, hogy évtizedek óta először az orosz miniszterelnök meglátogatta a magyar árubemutatót.

Fazekas úgy ítélte meg, hogy az orosz kormányfői látogatás a magyar kiállításon új lendületet ad a magyar-orosz agrárkapcsolatoknak és elősegíti, hogy a magyar áruk minél eredményesebben szerepelhessenek ezen a Magyarország számára kiemelten fontos exportpiacon. 2010-ben az Oroszországba irányuló magyar agrár- és élelmiszeripari kivitel 172 millió eurót tett ki, tavaly már elérte a 214 millió eurót. Az idén az első négy hónapban a kivitel 95 millió eurót tett ki, 30 százalékkal többet, mint egy éve, és az adatok rendkívül bíztatóak a miniszter szerint az orosz piacra jellemző éles versenyt tekintve.

A miniszter a kiállításon többek között nyolc szekszárdi borászat mutatta be kínálatát, összhangban azzal a bornépszerűsítést célzó kampánnyal, amely nemcsak belföldön, hanem külföldön is még ismertebbé kívánja tenni a minőségi magyar borokat. Emellett az oroszok érdeklődnek a magyar befőttek, konzervek, például a zöldborsó és a csemegekukorica iránt, valamint egyebek mellett a sertés-, de a nyúlhús, sőt, a magyar baromfitermékek iránt is.

Hozzátette: az orosz gazdaság erősödik, így nemcsak az élelmiszerek iránt nő a kereslet, hanem többet is szeretnének termelni, azaz a korszerű technológia és a tudástranszfer iránt is megnőtt az érdeklődés.

Az Oroszországi Föderációról:

Röviden Oroszország. Európa keleti részétől Észak-Ázsia (Szibéria) keleti partjáig, a Csendes-óceánig terjedő ország. A Föld legnagyobb területű állama, atomhatalom. Fővárosa Moszkva.

17 075 400 km²-es területével a világ legnagyobb országának számít, majdnem kétszer beleférne Kanada vagy az USA; Magyarország területének több mint 180-szorosa. Lakóinak száma szerint a kilencedik legnépesebb, megelőzi Kína, India, az USA, Indonézia, Brazília, Pakisztán, Banglades és Nigéria. Fennhatósága alá tartozik a Kalinyingrádi terület nevű exklávé is.

A következő országokkal határos szárazföldön: Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Fehéroroszország, Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kína, Mongólia, Észak-Korea. Kalinyingrádi területének pedig Litvánia és Lengyelország a szomszédja.

Oroszország legtávolabbi pontjai 8000 km-re vannak egymástól (a föld felszínén mérve). Ezek a pontok: a Lengyelországgal közös határ (60 km) földnyelv, amely elválasztja a Gdanski-öblöt a Visztulától; és a legmesszebbi délkeleti Kuril-szigetek, néhány kilométerre a japán Hokkaidó szigettől.

Oroszországban 9 időzóna van használatban.

Oroszország északon végignyúlik Eurázsia legnagyobb részén, ezenkívül sarki terület is tartozik hozzá. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kis népsűrűséggel, viszonylag kis gazdasági szereppel, de nagy méretei miatt hihetetlen éghajlati változékonysággal rendelkezik.

Forrás: MTI, Wikipédia

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen: a Lucrus Hungária KFt-nél. Traktor javítás, karbantartás országosan.